Până acum câțiva ani majoritatea magazinelor de cartier – cele care nu făceau parte dintr-un lanț mai mare de magazine – dădeau pe caiet. Dacă erai din zonă și ajungeai la o relație amicală cu vânzătorul, acesta din urmă era împuternicit să dea marfă pe datorie până la salariu/pensie/prima sumă de bani. Atâta timp cât clienții erau bun-platnici era o metodă bună de fidelizare: o bază de clienți care nu pot plăti atunci când cumpără, dar cărora le dai pe caiet, sunt totuși o bază de clienți de la care îți asumi că iei banii ulterior.

Cunosc un caz, într-un sat, în care patronii magazinului sunt și cei care se ocupă de livrarea corespondenței și a pensiilor. Iei pe caiet și ți se scade direct din pensie/ajutor social/alți bani livrați prin poștă. Pentru săteni era convenabil fiindcă puteau cumpăra produse în regim de „credit fără dobândă”, iar pentru patronii magazinului deoarece își asigurau recuperarea baniilor la sfârșitul lunii.

Eram destul de june în perioada în care „se dădea pe caiet”, drept urmare nu am luat niciodată pe datorie, însă părinții mei probabil că au prins această metodă. N-am cerut mai mult de o dată sau de două ori bani împrumut și asta a fost fiindcă mă aflam într-un mare impas, altfel mă feresc de acest procedeu fiindcă îmi este rușine să cer. Asta în general, și să nu vă faceți iluzii că ar fi vreo calitate, uneori nu e, dar ăsta-s eu, îmi vine greu să cer.

Dacă tot am vorbit în unul dintre articolele recente de împrumuturi bancare, mă gândeam zilele acestea la creditele nebancare. Nu știu voi cum sunteți, dar în caz de nevoie, mai tare îmi surâde un credit rapid online decât să cer de la o cunoștință. E drept, sumele pe care le poți împrumuta fără garanție sunt mici, de la câteva sute de lei până la două – trei mii de lei, dar vorbim de urgențe și nu de achiziționarea unui apartament sau a unui autoturism.

Dezavantajul „caietului online” e că nu poți s-o mai lungești după termen, însă această metodă îți permite să „nu dai din casă”, că dacă împrumuți de la un prieten, de cele mai multe ori te și justifici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *