Bacșișul și șpaga un TREND

  De azi dimineață am aceasta idee în cap, m-am trezit cu ea în cap și m-a apăsat toata ziua, trebuia sa scriu despre asta. Despre ideea de a da sau mai exact de a primi bacșiș/șpagă.

  Înainte să încep articolul în sine voi vorbi despre diferența dintre Bacșiș și Șpagă. Diferența nu este mare ci doar vrea să pară mare, bacșișul este legal pe când șpaga nu deși sunt acordate cam în aceiași masură.

  Dacă faceți o analiza a zilelor noastre ve-ți realiza că traim intr-o lume a bacșișului, totul se face cu bacșiș și cei mai multți nu mai mișcă un deget dacă nu primesc ceva in plus. Eu sunt total contra acestei metode de mituire, de acordare a bacșișului sau a șpagii. Ești plătit să faci ceea ce faci pai o faci pentru salariu, pentru tine nu pentru mine, eu platesc pentru ce consum/comand sau nu în cazul în care este gratis dar tu ai acceptat să faci acel serviciu, te-ai angajat sau te-ai oferit voluntar în a îmi oferi mie ce am cerut. Atâta timp cât o faci pentru salariul pe care îl primești lunar indiferent de bacșișul pe care ți-l dau sau nu, atunci o faci !

  Asistentele, doctorii și în general cadrele medicale au o mare problema cu uitarea, da, uita efectiv de pacienți dar exista un remediu sigur, o sută de euroi (sau mai mult în funcție de starea pacientului,spitalul/clinica în care se afla și mulți alți factori) pe care ii oferi și ii tragi un apropo subtil sau îi spui pe șleau „Sunt aici din partea lui cutărescu și dacă se poate (se poate cu siguranță) să îi acordați mai multă atenție că e în starea în care este si…”. Cei mai mulți români caci de romanașii noștri vorbim, uită de caracterul lor dur… cei care îl au,de principii și în momentele de paragină sunt dispuși să cheltuie oricât și să dea oricăt pentru ca ruda,prietenul sau chiar ei însăși să se facă bine. Nu cred că mai există în zilele noastre un român care să nu fi oferit niciodată șpagă într-un spital din vina că treba nu era facută cum trebuie iar noi suntem puși chiar și în situația în care asistentele nu mai mișcă un deget până nu sari cu ceva la interval. Dacă mai există, felicitări, bravo și toate cele dar eu am fost pus de multe ori în aceasta situație, poate nu eu dar parinții mei și cei din jur și au fost cazuri în care din vina vârstei nu aveam un cuvânt in ceea ce se întâmpla.

  în zilele noastre toată lumea ia șpagă sau bacșiș de la băiatul de la spălătorie la doctori,polițiști și vânzătoare. E un lucru știut poate chiar banal dar este revoltător că există oameni platiți să faca ceea ce fac iar la sfarșitul „acțiunii” așteaptă ceva în plus.

  Exista chiar și o replică celebră în filme care mă zgâria oarecum pe creier când o auzeam „Uite… cumpărăți ceva frumos”. Nu cred că vreun functionar public,om ce livreaza pizza sau spălător de mașini și-a cumpărat vreodată ceva frumos de acei zece – cincisprezece dolari lăsați bacșiș de americani, căci trebuie să menționez de la ei vine acest trend.
  Da, a ajuns să fie un trend, ești mult mai barosan și faci impresie în restaurant dacă lași cu cinci lei în plus lu` chelneru` să bea și el o cafea. Mie a ajuns să-mi fie milă de săracii chelneri că trebuie să bea câte zece – douăzeci de cafele pe zi.
Eu nu sunt deloc de acord cu bacșișurile și dacă repsectivul(a) nu-și face treaba cum trebuie nu evit să i-o spun în față.
  Chiar recent am fost la un restaurant unde am comandat repspectuos, am fost serviți frumos și totul a decurs așa cum trebuia iar la sfârșit când am cerut nota de plată unul dintre cei prezenți la masă a lăsat cinci lei in plus pe langa totalul achitat că așa se lasă, și nu i-am zis nimic, nici că-i albă nici că-i neagră. Dacă el consideră că un grup de adolescenți trebuie să lase bacșiș și că nota de plată adică salariul cheleriței nu era de ajuns atuci eu nu îi pot schimba cu nimic stilul de gândire care evident este unul prost.

Etichete: , , , , , , , , , ,

2 comentarii

  1. S-ar putea sa te inseli cel putin in legatura cu restaurantele/baruri. Multe localuri angajeaza ospatari(te)/chelneri(te) pe salariul minim pe economie (sau pe acolo) cu conditia ca pot pastra bacsisul. In alte locuri se intampla ca proprietarul restaurantului sa isi ia partea leului din bacsisul lasat de clienti. Din pacate la noi nu exista inca o metoda ca in alte tari mai (ne)civilizate unde se trece pe nota de plata bacsisul in cazul in care bacsisul face parte din salariu… Din cauza aceasta la noi se cam obisnuieste sa lasi tot timpul 10-15% peste consumatia efectiva. Ceea ce nu e nici rau, nici bine. Poate unii clienti au mai multa nevoie de banii aceia decat ospatarul care-i serveste (sper ca pricepi ironia 😉 ).

    1. Eu nu vreau să mă ințelegi greșit, dar dacă eu merg la restaurant iar în meniu o porție de carofi prăjiți costă 4 lei iar un mic 2 lei o portie de cartofi și trei mici trebuie să coste 10 lei cu tot cu TVA, eu nu mă simt nici obligat nici rușinat nici cum dacă pun 10 lei pe masă și plec. Nu mi se pare corect ca tu să mergi la magazin și dacă ceri 20 de bani să se uite vânzătoarea urat la tine… sper că ințelegi unde bat, o fi făcând în unele cazuri parte din salariu dar NICI UN CLIENT nu este obligat să lase acest bacșiș :-).

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.