După cum vă spuneam am fost în Cluj pentru a-mi depunde dosarul de înscriere la facultățile FSPAC respectiv FSEGA.

Trenul de 01:59 a venit la ora 03:30, în compartiment era cald ca naiba iar pe hol mirosea puternic a urină.

Am ajuns în Cluj în jurul orei 8. Înscrierile propriu-zise au durat puțin, a durat mai mult până am găsit facultățile.

După ce m-am înscris, eu și prietenul meu Sergiu, am luat un autobuz cu care vroiam să ajungem în piața Mihai Viteazul însă ne-am urcat în autobuzul care venea din acea direcție astfel că am ajuns undeva în zona aeroportului. Ne-am întors într-un sfârșit în piață unde ne aștepta celălalt prieten, Gogu (care s-a înscris la Tehnică Dentară). Am mers împreună la facultatea de Litere unde s-a înscris Sergiu.

Am luat țeapă cu căminele deoarece nu am reușit să ne cazăm acolo fiind nevoie de o cerere în prealabil. Ne-am cazat la pensiunea Schwartz. Puțin cam scump însă condițiile și micul dejun au fost bune. A trebuit să înnoptăm în Cluj deoarece Gogu avea nevoie de un ‘caiet’ cu întrebări și răspunsuri pentru admitere.

Tot în seara zilei de luni am avut ocazia să o întâlnesc pe spi-Oana care vorbește aproape la fel de mult ca mine (atunci când nu sunt obosit).

A doua zi ne-am trezit la ora 9, am luat micul dejun și-am plecat în căutarea caietului. După ce și-a cumpărat Gogu caietul ne-am întâlnit la un cico cu niște sighișoreni veniți și ei să se înscrie.

Concluzie: Orașul e awesome ! Oamenii sunt super de treabă, îmi place accentul lor, îmi place faptul că nu sunt toți încruntați pe stradă și îmi place că atunci când ceri ajutor/întrebi ceva ți se oferă, ba chiar nu te mai lasă să pleci.

Marți seara când am ajuns acasă eu și cu Sergiu ne-am cumpărat bilete pentru a doua zi, spre Sibiu. A doua zi la ora 06:30 eram în tren iar pe la 08:40 eram în Sibiu. La facultatea de Litere din cadrul universității „Lucian Blaga” din Sibiu, una dintre doamnele responsabile cu înscrierea era deranjată de faptul că Sergiu nu știa că la ei trebuie să ai scris pe dosar opțiunile.

La facultatea de Științe Economice (cu doi de i) domnișoara de acolo a fost foarte de treabă atunci când mi-am scris opțiunile greșit pe dosar și când i-am spus că mi-am uitat pozele tip buletin acasă (am purtat cu mine opt poze tip buletin prin tot Clujul, nu mi s-au cerut, iar în Sibiu unde aveam nevoie de ele le-am uitat acasă).

Facultatea de Științe Economice, Sibiu

Am terminat rapid cu înscrierile iar apoi am hotărât să mergem până la KFC care e la ieșire din oraș. Am umblat două stații în direcția opusă pentru a cumpăra bilete de autobuz iar oamenii pe care îi întrebam dacă nu știu de unde putem cumpăra un bilet se prefăceau că nu ne aud sau răspundeau cu „nu știu”.

Aparent în Sibiu circuli cu autobuzul doar dacă ai card, dacă nu, o iei pe jos. După ce ne-am plimbat prin magazine și mi-am cumpărat două șepci simple (fără nici un scris/model/firmă pe ele) cum de mult caut, ne-am întors pe jos până în centrul vechi al Sibiului unde am servit (plăcerea mea vinovată din acest oraș) clătita cu Finetti și mere rase. În centru erau montate standuri căci am nimerit în timpul raliului Sibiului.

În jurul orei șapte seara am pornit spre gară unde am avut neplăcerea să întâlnim o caseriță arogantă care ne-a servit urât și la rugămintea mea de a ne spune prețul spearat, pentru biletul întreg și pentru biletul de elev, aceasta ne-a dat prețul inițial pe care ne-a spus să-l împărțim dacă vrem să aflăm prețul biletului cu reducere. Că de, ea e voluntară acolo și uneori n-are chef să ofere detalii.

Tot în gara din Sibiu am văzut și afișierele electronice de care se ocupă omul de servici. E logic, mai puțin personal = mai puțini bani risipiți:

gara Sibiu - afișier electronic

gara Sibiu - afișier electronic în fișier text

Trenul nu a avut întârziere însă a fost plin de muncitori care stăteau cu geamurile deschise, lucru care se resimte acum, de țigani care miroseau oribil și de dubioși care se uitau suspect.

Concluzie: Orașul îmi place de când am fost acolo prima oară. În centrul vechi e mereu veselie, terasele sunt mereu pline iar clătitele sunt mereu bune. Cu toate acestea sunt dezamăgit de atitudinea oamenilor și de transportul în comun care e chiar mai ciudat decât în Sighișoara.

PS: Încă se mai merge cu nașul, la greu. Eu aveam impresia că au trecut vremurile acelea având în vedere cât de exigenți sunt (sau vor să pară) controlorii.

2 thoughts on “De la Cluj la Sibiu

  1. teodora says:

    E bine ca ti-ai depus dosarul in mai multe locuri, dar te sfatuiesc daca se poate sa ramai in Cluj pt ca universitatea e mult mai mare si ai acces la mai multe programe/proiecte, reduceri, facilitati. Pot sa iti povestesc in privat o chestie ce mi s-a intamplat cu o colega ce studiaza exact aceeasi chestie dar in alt oras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *