Cât costă o mașină?

Discutam recent cu un prieten despre mașini, cauciucuri și piese auto, iar el îmi spunea cum nu e pasionat de domeniu și cum conduce doar când e cazul. Ei bine, în cazul meu necesitatea a început sa depășească dorința de a avea o mașină. „Ceva mic, ieftin și fiabil” – de aici și întrebarea din titlu.

O mașină mică, ieftină, cu consum mic, ce-mi trebuie mie, găsesc undeva între 1500 și 2000 de euro. Cu puțin noroc e și înmatriculată, în caz contrar trebuie să mai scot din buzunar între 300 și 500 de euro pentru înmatriculare. Drumul și taxele pe care le plătești ca să devi deținător deplin al mașinii mai costă aproximativ 200 sau 300 de euro.

Carburantul e doar una dintre cheltuielile care trebuie suportate de-a lungul timpului pentru a putea folosi mașina. Mulți nu iau în calcul rovignetele, impozitul anual, schimburi de ulei și o medie a reparațiilor – de unde și gluma cu „mai pui o mie și îți iei ceva mai bun, ca mai apoi să n-ai bani nici de benzină. Iar dacă pentru rovignetă și pentru anvelope (un pont: www.VanzariAnvelope.net) există destule magazine online, pentru alte taxe și consumabile trebuie să pierzi și ceva timp. Când a cumpărat mașina, tatăl meu a primit și un schimb de anvelope de iarnă cu tot cu genți – omul avea nevoie de bani, a vândut mașina (un Polo de prin 2000) cu toate „accesoriile”. Dacă nu primești și un schimb de anvelope de iarnă, cheltuielile vor veni mai repede decât te-ai aștepta.

De ce toată polemica de mai sus? Lucruri pe care majoritatea le știați. Fiindcă atunci când voi avea suma necesară să achiziționez o mașină (mică, consum redus, de oraș… :D) aș vrea să investesc într-o mașină care nu mă va costa mult nici pe termen lung. Faptul că sunt în căutarea unei măsini ieftine, fiabile și cu consum mic dovedește că nu sunt pregătit să investesc nici de-a lungul timpului în acea direcție foarte mult.

Știu, o mașină ieftină rămâne o mașină ieftină și dacă e veche aduce și alte investiții odată cu ea. Sunt sigur însă că mă pot încadra în buget și să găsesc un automobil care pe termen lung să se compoarte bine. Am condus de câteva ori un Ford Fiesta, tot de prin 2000, motor de 1,3 benzină. Patru uși, închidere centralizată, consum mic… exact ce-mi trebuie. Am văzut că sunt și din 2002, cu sub 100.000 de km.

Ford Fiesta 2000

Să vedem…

Foto via.

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.