Cristi Ursuț, despre concursuri online

Help  I-am oferit lui Cristi Ursuț șansa de a scrie un guest post pe acest blog cu speranța că v-om reuși împreună să descifrăm dorințele cititorilor români, să aflăm de ce nu participă la concursuri și în funcție de ce factori le clasează. Fără mai multe introduceri îl las pe recent pățitul să vorbească:

  Ma bucur ca pot scrie un guest-post pe acest blog. Vreau sa vorbesc in acest post despre concursurile online destinate bloggerilor, mai mult din postura de organizator, urmand eventual ca in comentarii sa primesc feedback si in ce priveste cealalta „tabara” – a participantului (dar nu numai).

  Am organizat acum mai bine de o luna un concurs pentru bloggeri pe un site de-al meu in care, cu un articol de 200 cuvinte pe o tema oarecum ingenioasa (participantul trebuie sa descrie un pariu interesant/amuzant pus cu prietenii lui sau in functie de imaginatia lui), urmand ca apoi un juriu sa desemneze un castigator.
Sa va spun ce-am urmarit cand m-am gandit.

1. Un premiu care sa atraga cat mai mult. Am incercat cu un telefon mobil la alegere in limita unui plafon (1000 RON sau 650 RON daca nu se atinge un numar minim de participanti). In trecut, la alte concursuri am oferit un premiu „fix” dar acum m-am gandit ca… oferind utilizatorului sansa de a-si alege premiul voi avea mai multi participanti (altfel poate alegeam eu un telefon care nu placea la jumatate din particianti, si aveam de pierdut). Inca nu stiu daca a fost sau nu o decizie buna, pentru ca s-a starnit un val de nesiguranta (unii n-au priceput exact despre ce telefon va fi vorba, etc) si au fost necesare noi precizari.

2. Credibilitate. Orice concurs de acest gen porneste cu prezumtia de frauda ! Este un aspect deja bine stiut. Tocmai din acest motiv m-am gandit la concursul de care va vorbesc sa incerc sa aduc „lumina” si aici. Am incercat sa credibilizez premiul, oferindu-l de pe site-ul eMag. Astfel nu vor fi probleme cu livrarea si mai ales cu calitatea produsului. La jurizare, am ales un juriu format din mai multe presoane (eu, 2 bloggeri si un editor de pe site) si un sistem de notare. Ce alte idei aveti aici ? Prefer sa nu merg pe banalul random.org pentru a stimula userii sa isi dea mai mult silinta/interesul.

3. Ideea articolului. Uitandu-ma in trecut, mi-am dat seama ca eu am participat la concursuri care mi-au oferit o tema interesanta de scris pe blog chiar daca nu aveam sanse de castig foarte mari si numai pentru faptul ca publicam un post interesant pentru cititorii mei. Aici era vorba de „cel mai tare pariu din viata ta”, gandindu-ma ca un blogger va zice: „Aaa… ia hai sa povestesc si eu despre pariul facut cu XYZ, cand am facut aia aia, ca e tare amuzante si poate si castig cu ocazia asta telefonul mobil”. Sunt mai multi care gandesc asa, sau doar eu sunt singurul ? Ce idei de imbunatatire pentru acest aspect ati mai avea de adaugat ?

4. Reguli si cerinte. Aici sunt de parere ca e nevoie de o flexibilitate a organizatorului cat mai mare. Sunt necesare reguli care sa elimine abuzul si atat. Probabil ca aici la cerinte se va cere textul de final care sa precizeze ca participa la concursul cutare. Daca e chestie de branding, ajunge acest lucru. Daca se urmareste si SEO, eu merg pe ideea a cel mult un link in plus pe kw-ul dorit si preferabil nofollow pe link-ul catre concurs (nu te intereseaza sa ridici in google pagina respectiva.. cel mult sa-i trimiti trafic). Am observat aici cerinte care suna a ineptii enorme cu 2-3-4-5 link-uri, care nu numai ca nu te ajuta in SEO, dar mai si dauneaza.

5. Teapa or ba ? Cum naiba ne dam seama daca e teapa sau nu un concurs ? Chiar daca participam, sunt sanse de multe ori mari sa nu castigam. Teapa e in primul rand un concurs care iti da o masina iar el e un site cu cativa unici intr-o nisa care nu va fi niciodata profitabila. Dar cand e vorba de o nisa profitabila, iar premiul se justifica (cu banii aia isi cumpara publicitate oricum de exemplu, dar acum mai adaugam fidelitate, branding si buzz) site-ul respectiv nu are decat de pierdut daca se joaca cu focul.

  Cam astea ar fi punctele pe care le-as supune dezbaterii. Sunt curios ce parere aveti voi in punctele de mai sus, mai ales ca, catre voi se adreseaza concursul. Ati participa la acest concurs ? Daca da, de ce ? Daca nu, iarasi sunt interesat din ce motiv pentru a sti ce sa corectez la concursurile urmatoare.

Guest post scris de Cristi Ursuț.

Etichete: , ,

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.