Între economie și stupiditate

Din cauza conceptului de economie înțeles prost și din cauza unor meseriași cu prea puțină meserie în spate, românul preferă să facă el. Și nu e greșit că încearcă și că se arde cu câtiva metri pătrați de gresie sau de faianță, e frapant că nu învață.

Când au construit veranda, părinții mei au pus o marjă de eroare de 1000 – 1500 de lei și bine au făcut fiindcă i-au consumat pe toți.

Înainte să-mi cumpăr mașina, în toamnă, în timp ce surfam printre anunțurile de pe internet, nu mă uitam doar la prețul mașinii, ci mă interesam și de restul costurilor, peste care mai puneam 100 – 200€. Asta pentru că mereu intervin costuri neprevăzute, iar dacă nu intervin ai așteptat puțin mai mult și ai rămas cu banii. În cazul în care intervin, rămâi cu mașina (în cazul meu) sau cu lucrarea neterminată.

Mă bucur că am deprins singur gândirea aceasta – bazată pe exemplele din proximitate probabil 😀 .

Îmi amintesc că atunci când ne-am mutat în Sighișoara, imediat după 2000, după ce cumpărasem casa, tatăl meu voia să înalțe bucătăria – care avea sub 1,9 metri, iar tatăl meu are aproape 2. Era imediat după o achiziție scumpă, costuri neprevăzute… a hotărât să se ocupe singur de asta.

 

Ca să ne înțelegem, încăperea respectivă era construită stângaci, cu un tavan mult prea jos constituit dintr-o șapă întărită cu fier-beton, de aproximativ 20 de centimetri grosime, ca acoperiș. Tatăl meu a folosit un fel de stâlpi de ridicare mecanici (ca un cric de mașină, doar că mult mai mari) cu care a ridicat placa de beton, urmând să completeze cu câteva rânduri de cărămidă sub el. Placa s-a hâit, a căzut și a spart doi dintre pereți.

 

Dacă ar fi așteptat și ar fi apelat la un profesionist probabil ar fi aflat că zidul s-ar fi crăpat oricum în timp, fiindcă placa de beton era mult prea grea. Astfel a trebuit să refacem pereții ca mai apoi să facem un tavan respectiv un acoperiș corespunzător.

Ideea e în felul următor: pierzi mai mulți bani încercând să faci tu, în speranța că vei câstiga 2 – 300 de lei din toată afacerea. În plus, de cele mai multe ori, apelând la un specialist primești și o garanție care îți garantează buna funcționare / rezistența în timp ș.a.m.d. a lucrului / serviciului prestat.

E cu atât mai grav că unii se joacă cu instalații electrice sau cu instalații de gaz, iar campaniile publice nu reușesc să schimbe mentalitățile într-un timp scurt. Economia devine stupiditate atunci când nu ești dispus să plătești pentru un serviciu bine făcut de care ar putea depinde viața ta. Acum există tot felul de servicii la un telefon sau la un click distanță, ca www.adrax.ro de exemplu, pentru orice tip de instalație sau lucrare pe care îți dorești să o efectuezi, iar prețurile nu mai sunt nici ele atât de mari fiindcă există mulți competitori în piață.

De aceea încurajez antreprenorii. Deschiderea unei firme, în București, de exemplu, poate fi un proces destul de complicat, de aceea este recomandat să apelați la o echipă de avocați specializată în acest domeniu.

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.