Festivalul Medieval respectiv cel Etnic erau cele mai frumoase lucruri pe care le avea de oferit orașul Sighișoara în trecut. A fost unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să mă mut aici. Îmi amintesc și acum cu plăcere de festivalurile de până în 2004 – 2006 când atmosfera chiar era de poveste iar orașul era plin de oameni.

În prezent Festivalul Medieval (căci numai acesta a mai rămas) este o umbră a ceea ce era odinioară. Rețeta eșecului e simplă și se bazează pe foamea de bani a oamenilor politici care manageriază festivalul:

– Prima dată s-a impus intrarea plătită în cetate pe timpul festivalului. În loc să plătească acei 10 lei (care e o taxă mare dacă mă întrebați pe mine) mulți, în special sighișoreni, alegeau să apeleze la un prieten care e responsabil cu intrările, să sară gardul sau pur și simplu să își petreacă timpul jos în Piața Mitică până la ora 22 – 23 când pleacă băieții de la intrări.

– S-a vândut terenul pe care era amplasată cea de-a doua scenă (scena de jos) astfel că jos se mai găseau doar tarabe iar în parcarea centrală un cort cu mese unde se vindea mâncare, băuturi răcoritoare și bere. Comercianții s-au îngrămădit să prindă un loc în cetate.

– Scumpirea spațiilor pentru comercianți, interzicerea comercializării băuturilor alcoolice în piața de jos (asta se întâmpla acum vreo 3 – 4 ani dacă nu mă înșel, însă nu a ținut mult), prețurile mari la intrarea în cetate… toate acestea plus Festivalul din Sibiu fixat pe aceeași dată cu cel din Sighișoara au determinat distrugerea lentă și sigură a festivalului medieval.

În momentul de față primarul Dorin Dăneșan e la loc în funcție (al patrulea mandat) iar acum e ocupat cu „schimburi de experiență cu Elveția” :-D. Știu, situația e la fel de penibilă ca și în capitală.

Anul acesta Festivalul Medieval este redus la 3 zile, chipurile din cauza referendumului, iar intrarea în cetate este liberă. Cu toate acestea lumea nu mai vine și sincer să fiu nici nu mă mir. Singurele atracții sunt spectacolele ordinelor, muzica medievală, vizitele în turnuri și… eventual priveliștea de pe Vila Franka (asta în cazul în care veniti din afara Sighișoarei). Spectacolele de pe scenă sunt plictisitoare iar tarabele și tinerii care dădeau culoare festivalului au dispărut.

Festivalul Medieval din Sighișoara a devenit strict o afacere.

De ieri, din cetate:

Festivalul Medieval 2012 - Sighișoara
Festivalul Medieval 2012 - Sighișoara

Sursa fotografiilor.

3 thoughts on “Festivalul Medieval din Sighișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *