Leapsa: Mures review

  Deși sunt contra lepșurilor am să completez o leapșă preluată de la Leneșu’ cu mențiunea că este o leapșă menită să ne ajute (pe noi ăștia mai noi în blogging).

  Voi face o analiză a blog-urilor mureșene pe care le citesc care va cuprinde părerea mea atât despre designul acestora cât și despre conținut:

Albu Ionel

 • Tema blogului este una aerisită cu o paletă de culori deschise, scris negru pe alb… foarte ok. Nu îmi place aranjarea elementelor din sidebar care nu au nici o noimă, elementele din footer strică designul și te sfătuiesc să le muți în sidebar. Mi-ar lua prea mult să scriu aici despre aranjarea elementelor din sidebar dar am în plan un articol separat.
 • Fiindcă ești ziarist numele tău te poate ajuta și nu înțeleg de ce nu te folosești de el în cadrul blogului, să-ți creezi un brand în jurul numelui. Te sfătuiesc să schimbi numele blogului în „Blogul lui Albu Ionel” sau pur și simplu „Albu Ionel”.
 • Implementează niște butoane sociale (Twitter sau/și Facebook share).
 • Conținutul este de nota zece fiindcă discutăm despre un jurnalist deci nu am de cât felicitări în acestă privință !

Anca

 • Mă deranjează lipsa paginii „Despre” pe care o caut pe orice blog atunci când mă fascinează un articol.
 • Fiind femeie și având în vedere că subiectele abordate de tine pe blog sunt în general personale recomand o temă mai aerisită, mai colorată.
 • Fiindcă nu ești interesată de trafic nu voi vorbi despre optimizare dar te sfătuiesc să scrii mai des chiar dacă este un blog personal. Articolele tale sunt captivante iar asta este important. Eu mi-am pornit blogul ca și blog personal iar acum îmi mulțumesc că postam pozele din fiecare călătorie sau ieșire fiindcă le pot revedea oricând.

Henrich

 • Primul lucru care mi-a atras atenția este sidebar-ul care deși este bine organizat link-urile din fiecare widget sunt prea înghesuite iar fontul este prea mic. Spațiează mai mult link-urile și mărește fontul cu 1px.
 • Pentru că ești singurul autor al blogului cred că ar trebui să elimini linia „de către Henrich” din cadrul fiecărui articol. De când Google a anunțat că site-urile sunt caracterizate și în funcție de viteză am scos toate elementele și linile de cod care puteau fi scoase și nu afectau experiența cititorului.
 • Acel paragraf de la sfârșitul articolelor mi se pare inutil „Această însemnare a fost postat în data de Monday…”, îți garantez că majoritatea utilizatorilor trec peste fără să click-uiască vreun link de acolo sau măcar să citească acel text dar poți verifica acest lucru cu „In-Page Analytics”.
 • Scrie mai consistent și încearcă să folosești alineate.

Mihai

 • Blogul se încarcă greu iar remedierea problemei se poate face prin micșorarea dimensiunilor imaginilor cu Smush.it, comprimarea codurilor CSS cu CSS Compresor, eliminarea elementelor și a codurilor nefolositoare și aerisirea temei care este mult prea încărcată. Ca exemplu în sidebar-ul din dreapta ai de două ori widget-ul „Noi pe net”…

  Tema Mystique este tema pe care am avut-o și eu implementată înainte de aceasta însă la tine elementele din sidebar și din pagină sunt dezordonate. În plus nu cred că această temă este potrivită pentru nișa exploatată de tine.

 • Ca și în cazul lui Henrich acel paragraf de la sfârșitul articolelor nu îți este de folos în primul rând fiindcă nu este tradus în limba română și fiindcă cititorul român nu este la fel „educat” ca și cel de peste graniță. Multe elemente pe care le primim odată cu tema pot fi nefolositoare în funcție de target.

  Butonul „SHARE THIS POST” sunt sigur că nu îți aduce multe beneficii și te sfătuiesc să scoți tot acel element care conține paragraful despre care pomeneam mai sus și cele două butoane și să introduci butoane de distribuire a articolelor pe Facebook și pe Twitter (spuneai că Facebook-ul te ajută, atunci folosește-te de el!).

Lenesu’

 • Tu știi părerea mea în ceea ce privește designul blogului tău. Ia în considerare o înnoire a temei dacă o schimbare e prea mult. Logo-ul e drăguț însă nu înțeleg care este farmecul pixelării acestuia.
 • Remediază problema link-ului „comentarii” din cadrul excerpt-ului din index, acesta nu duce în cadrul comentariilor (eu am remediat-o după observația făcută de tine!).
 • Elementele din sidebar sunt alandala iar blogroll-ul nu își are rostul într-o pagină diferită (zic eu) însă am în plan un articol dedicat special acestui subiect.
 • În pagina articolului cred că ar trebui să plasezi altfel acel banner „OutInMureș” fiindcă pare pus la plezneală, să lași un mic spațiu între etichete și articole pe aceiași temă și să implementezi un buton de distribuire a articolelor pe Facebook respectiv pe Twitter.
 • În footer ai prea multe etichete, afișează-le doar pe cele care au 2 – 3 subiecte nu toate fiindcă strică designul iar încarcarea paginii are de suferit.

Teodora

 • O temă potrivită pentru un blog cu subiecte generaliste, pentru o fată.
 • În sidebar, afișează categoriile normal nu ca și „dropdown” deoarece atrag mai repede atenția cititorului iar acesta poate rămâne mai mult pe blog.
 • Scoate poza și scurta descriere din sidebar și crează-ți o pagină separată „Despre” sau poți lăsa poza și o propoziție din drescriere și să pui un link către o descriere mai complexă dintr-o pagină separată sau dintr-un articol.
 • Pune căsuța de abonare prin mail mai sus ba chiar prima. Am să explic mai multe în articolul pe care îl pregătesc despre aranjarea optimă a elementelor din sidebar.
 • Scoate acel „Live Trafic Feed” fiindcă nu te ajută nici pe tine nici pe cititori, poți monitoriza traficul prin alte metode mai elegante iar acel widget contribuie la încărcarea greoaie a paginii.
 • Scoate link-urile „Meta” fiindcă nu sunt de folos nimănui având în vedere că pe blog scrii numai tu. Adresa panoului de control este de forma „adresa-blogului/wp-admin”.
 • Pune în sidebar un widget de afișare a celor mai recente comentarii. Ajută !
 • Pe scurt etichetele reprezintă cuvinte cheie care caracterizează articolul însă folosirea acestora în exces dăunează. Încearcă să te limitezi la 3 maxim 4 etichete pe articol iar acestea pot fi determinate citind articolul și extrăgând cuvintele cel mai des folosite în cadrul acestuia sau cele care definesc cel mai bine articolul în cauză.

  Vă recomand tuturor blogerilor mai sus menționați să folosiți butoane sociale (Twitter și Facebook) iar celor care au blog pe WordPress sau Blogspot să facă un efort financiar și să treacă pe domeniu propriu, nu neapărat pe .ro. Dă un plus de încredere cititorului iar prin efectuarea acestui pas sunteți cu o scară mai sus în evoluția voastră ca și bloggeri.

  Dacă aveți nevoie de ajutor în remedierea unei probleme semnalate de mine sau nu sau dacă aveți completări vă rog să folosiți formularul de comentarii fără rețineri !

Etichete: , ,

7 comentarii

 1. Wow, foarte utile observațiile tale, review-uri bine făcute.

  Pentru review-uri de site-uri, mie mi-a fost foarte util acest articol:
  http://www.seomoz.org/blog/whiteboard-friday-seo-site-reviews-stebbystep

  și, mai nou, strict pe partea de SEO:
  http://www.seo-theory.com/2011/03/07/how-to-do-an-seo-audit/

  Dacă îmi mai permiți un link, voiam să îți sugerez să te uiți și pe un articol scris de mine 😀
  http://fiieficient.com/2011/01/ghid-complet-cum-ar-trebui-sa-arate-un-site-daca-l-ai-face-de-la-zero/

  Succes cu review-urile, devii din ce în ce mai bun. 🙂

 2. Mulțumesc foarte mult pentru completări, am să citesc articolele recomandate de tine. Sper să îmi fac timp mâine să scriu review-ul pentru Știri.IT, sunt curios să aflu părerea ta…

 3. ma bogdane …. multam de review, am sa trimit la departamentul de design observatiile tehnice. la alea nu ma pricep deloc… cum mi le dai…. asa le scriu.
  da’ despre outinmures.ro de ce nu scrieti railor? ha?

 4. Ce ți-am adus eu în vedere nu e greu de modificat, cel puțin eu îmi modific/optimizez singur blogul.

  Chiar am stat puțin să mă gândesc despre care să scriu dar dacă Leneșu’ a scris despre Xtensii despre ăla am scris și eu. Dacă dorești am să-ți fac un review separat site-ului OutInMureș însă nu săptămâna asta fiindcă am câteva subiecte care trebuie postate urgent și i-am promis un review lui Andrei de la WorldIT, asta așa ca să vezi că nu-s băiat rău :-).

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.