Link-uri scurtate – lucruri nespuse

  Short link-urile sau link-urile scurtate au fost un subiect destul de mediatizat la vremea lui si inca sunt destui cei care vorbesc pe aceasta tema, asta fiindca nu s-a ajuns la nici o concluzie. Nu scriu acest articol cu scopul de a va da o solutie finala, ci imi dau cu parerea, adun mai multe idei intr-un loc alaturi de experienta mea fata de link-urile scurate.

  In urma cu ceva timp ma intrebam daca la alcatuirea unui site as scurta link-urile care ies din site, nu ar fi mai rapida citirea site-ului de catre browser ? Link-urile interne desigur trebuie lasate asa deoarece atunci cand browserul sau crawler-ul citeste site-ul trebuie sa mearga direct la pagina din link si sa nu parcurga inca o pagina inainte de a ajunge la destinatia finala adica pagina serviciului de scurtare. In schimb pentru link-urile care ies din site ma gandeam ca atunci cand este citit site-ul, nu se mai parcurg douazeci si doua de caractere ci doar noua ca in exemplul urmator (am folosit z8.ro ca serviciu de scurtare):

http://exemplu.ro/link_scurtat – Link-ul initial

http://z8.ro/54k – Link-ul scurtat

La zece astfel de link-uri s-ar citi cu o suta treizeci de caractere mai putin.

Desigur stiam ca citirea s-ar face cu cateva picosecunde mai rapid, ceva neobservabil unui utilizator dar fiind vorba de un site mare si vorbind de mii de link-uri ar fi fost ceva plauzibil si ar fi contat intr-o oarecare masura, daca aceasta ar fi fost doar o piesa dintr-un TOT, adica din optimizarea amanuntita facuta unui site.

  Am pus intrebarea aceasta si pe forumul de pe Softpedia si dupa cateva ore de asteptare raspunsul a venit in forta, moderatorul mi-a explicat intr-un mod destul de nervos ca o optimizare ca aceasta nu are rost si s-a gandit ca am ganduri necurate cu aceste link-uri scurtate si a inchis post-ul, dupa explicatii amanuntite concluzia a fost ca nu merita fiindca acestea nu prezinta credibilitate.

Stiind asta am renuntat la aceasta idee dar nu am renuntat la intrebarea „Atunci de ce sa il scurtam ?”, iar raspunsul este unul foarte simplu, link-urile scurtate sunt in primul rand pentru estetica si in special folosesc in retelele precum Twitter unde un post nu poate avea mai mult de o suta patruzeci de caractere ceea ce ne obliga sa cautam mijloace de scurtare atat a propozitiilor cat si a link-urilor postate acolo.

  O alta problema a acestor link-uri ar fi credibilitatea, pe care acestea nu o ofera, e scurt dar nu sti ce se afla in spatele acestuia. Dupa crearea servicilor de scurtare a link-urilor care au aparut ca ciupercile dupa ploaie au aparut si cei care sa profite pe urma acestora si au inceput sa apara link-uri scurtate insotite de comentarii care te fac sa dai click crezand ca link-ul duce la cine stie ce viral,pagina,articol etc iar link-ul nu face dacat sa iti infecteze calculatorul.
Deci folosirea URL-urilor scurtate intr-un site chiar daca le-am folosi doar la cele externe, nu este o idee buna deoarece nu inspira incredere. Un site plin de link-uri fara keyword-uri in ele e cam suspect deci e abandonat rapid de user iar parerea userului e pe primul loc, prin pierderea credibilitatii acestuia pierdem valoarea site-ului.

  Pentru Firefox si IE exista ceva plugin-uri care arata adevaratul link din spatele celui scurtat, pentru Chrome nu stiu sa fi aparut asa ceva pana acum. Servicii de scurtare a link-urilor sunt cu roaba chiar si pe piata romaneasca dar trebuie sa fiti atenti la ceea ce pot ascunde, deci sfatul meu e sa folositi aceste servicii doar in cazurile limita si sa NU folositi plugin-uri de postat pe twitter sau alte retele sociale care scurteaza link-ul automat, daca folositi doar „Am postat din nou TITLU – LINK” va incapea si link-ul intreg, daca folositi descrieri amanuntite pe langa link-ul spre articol atunci sunteti oarecum nevoiti sa folositi un serviciu de scurtare.

LE: Dupa o analiza mai amanuntita asupra acestui subiect am aflat ca este afectat si link-juice-ul odata cu folosirea servicilor de scurtare.

Etichete: , , ,

Un comentariu

  1. Pentru site-ul nostru de anunturi folosim http://www.2ns.ro care are integrat:
    PhishTank, Google Safe Browsing pentru detectare virusi, spam sau malware. Se poate folosi si API-ul pentru cunoscatori.
    Are numeroase posibilitati de scurtare link: cu parola, cu valabilitate, co contor de accesari. In plus are sistatistici in user account.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.