Da, romanul are marketingul in sange. Si da, generalizez dar sa fim seriosi de cand lumea romanul s-a descurcat in ale vanzarii. Un bun exemplu sunt pietele din majoritatea oraselor de astazi, mergeti in piata si vedeti fel si fel de oameni care negociaza pentru un cartof in plus sau douazeci de bani in minus la borcanul de tarcan. Ii vedeti cum pun mana pe diferite legume sau fructe, le apasa cu doua sau trei degete cu o expresie atotstiutoare si le arunca inapoi in lada de unde provin si asta pentru a-si arata nemultumirea fata de cele oferite, pentru a il face pe vanzator sa fie dispus sa lase din pret atunci cand acestia intreaba „Si astea cat face ?” iar vanzatorul in general un mos cu burta mare sau o mamaie cu naframa nu se lasa prins asa usor si incepe o negociere crunta pana la ultima moneda de un ban.

  Analizand toate acestea m-a dus gandul la parintii mei sau chiar la bunicul meu care este un foarte bun afacerist, si asta de cand il stiu, din primele mele amintiri cu acesta stiu ca reusea sa scoata doi pepeni la pret de unul sau ca atunci cand mergeam cu el sa cumparam trei kilograme de ardei iar bunica mea ii dadea acestuia bani ficsi el imi cumpara si o inghetata. Asta dovedeste ca in ciuda celor spuse de cei de afara romanul stie sa se descurce. Si atunci cand nu are oua in casa se duce in piata si ii face o oferta unui vanzator ambulant astfel incat pleaca de acasa cu zece borcane de 330 de grame si vine inapoi cu opt oua.

  Sunt sigur ca aveti si voi acei vecini sau cel putin ati intalnit prin prejur tipul acela de oameni care mereu au o „afacere” la activ, care mereu vand ceva. Da, sunt cei ce mai mereu au plasat un anunt in ziarul saptamanal pe care il puteti cumpara cu 1 leu sau au un afis in geam de genul „VAND URGENT !„. De cate ori nu s-a intamplat sa fiti sunati fie pentru o masina de cusut Ileana, fie pentru o mobila de bucatarie sau un coltar, sa fiti confundat cu vecinul ?

  Prin intermediul afiselor din geam,anunturilor din ziare,anunturilor imense de pe panourile publicitare,prin intermediul reclamelor de la Tv sau chiar a internetului, romanul reuseste sa vanda si o face bine. Facem asta zilnic si nu cred ca este cineva care nu a vandut vreodata ceva, iar atunci cand vinzi se trezeste spiritul de vanzator in tine si aduci orice argumente in favoarea ta. Cineva spunea o data „Da-i romanului un ac si iti va spune o mie de lucruri despre el !”.

  Romanii nu sunt prosti ci doar lenesi, noi traim pe principiul Unde-s multi putea fi unul. E adevarat ca sunt multi care nu au reusit in viata, avem multi cersetori si oameni al caror vitor s-a irosit de mult dar trebuie sa-i amintim si pe cei care au facut ceva. V-ati intrebat vreodata cati romani lucreza pentru NASA sau pentru Microsoft, cati romani au reusit sa isi puna o afacere serioasa pe picioare si au inceput de jos ? Cati romani au fost plecati in strainatate ani de zile si s-au intors cu vechile idei si cu ceva scolco` pe care i-au investit corect si acum o duc bine merci.

  Sunt sigur ca si voi ati vandut si ati reusit sa o faceti obtinand un profit sau pierzand. Pe mine ultima „tranzactie” m-a lasat cu 120 de lei in buzunar, am vandut un cont intr-un joc pentru care pasiunea ma parasise demult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *