Review Tara Jucariilor

  Marius Călugăraru organizează un concurs în colaborare cu Țara Jucăriilor. Având în vedere targetul acestui concurs, reclama, am hotărât ca în locul unei povestiri amuzante sau a unei relatări din copilăria mea, texte care nu aduc nici o informație utilă întreprinzătorului, să fac un review.

Design

 • Designul site-ului este unul simplist bazat pe patru culori, albastru, portocaliu, verde și roșu, culoarea albastră fiind predominantă folosită atât la meniul site-ului, la logo, în footer cât și la diferite elemente din pagină. Designul fiind creat de cei de la Pixelmotion.
 • În header-ul site-ului există un text de culoare deschisă situat deasupra căsuței de search. Dacă acele cuvinte sunt puse acolo ca și cuvinte cheie vă asigur că nu au nici o valoare pentru motorul de căutare iar pentru vizitatori nici atât. Dă un iz neprofesional și strică și designul.

  textul din header
 • O altă problemă o constituie bordurile din meniu care ar trebui să fie situate între elemente dar link-urile paginilor se suprapun acestora:

  bordura elementelor din meniu

  Problema apare deoarece bordurile sunt desenate direct pe imaginea de fundal a meniului iar rezolvarea acesteia este posibilă cu ajutorul unui cod CSS.

  Presupunem că ID-ul DIV-ului care conține meniul se numește „meniu” și are o listă de link-uri reprezentând paginile site-ului de genul:

  /* Lista: */
  
  <ul>
  	<li> Link 1</li>
  	<li> Link 2</li>
  	<li> Link 3</li>
  	<li> ........</li>
  </ul>
  
  /* Folosim codul CSS: */
  #meniu ul li{border-right: 1px solid #545454;}
 • Coborând puțin în pagină dăm peste acel widget care afișează produse pentru diferite genuri, element vizual foarte reușit (un dulap din lemn în care sunt așezate produsele). Uneori produsele se suprapun elementului imediat următor:

  produsele ies din chenar

  În această privință nu pot oferi nici un ajutor deoarece problema se află în fișierele site-ului.
 • Trecem peste produsele din secțiunea „Jucării Noi” și ajungem în partea de jos a site-ului unde întâlnim alte probleme.
  În primul rând avem un text al carui loc este în pagina „Despre” nu deasupra footer-ului. Acesta nu este stilizat și depășește lățimea paginii întrând în zona sidebar-ului din stânga:

  textul din footer

  În footer există două link-uri: „Link exchange” o pagină nelalocul ei având în vedere că discutăm despre un magazin de jucării respectiv link-ul către „Blog” care după părerea mea ar trebui scos în evidență prin urmare mutat în meniul din top. Mulți dintre vizitatori nici nu ajung să studieze footer-ul iar interacțiunea cu cumpărătorul (în cazul nostru printr-un blog) este necesară în cazul unui site care vrea să vândă.

Continut

 • Nu mă pot pronunța în cazul conținutului și a frecvenței cu care acesta este actualizat fiindcă asta ar necesita o analiză pe o perioadă mai lungă de timp.
 • Și aici există mici scăpări cum ar fi descrierea din prima pagină care este formată numai din cuvinte cheie ceea ce este greșit, o descriere trebuie să fie de forma „Magazin online de jucării cu o gamă largă de produse, de la mașinuțe până la tancuri, elicoptere de jucărie sau păpuși„.
  O descriere reprezintă un pasaj în care sunt enumărate detalii despre un site iar acesta poate conține și cuvinte cheie.

  descriere & cuvinte cheie incorecte

  Nici cuvintele cheie din pagina principală nu sunt optime deoarece printre ele se găsesc cuvinte precum „bebeluși”, cuvânt cheie la care site-ul nu se situează nici cel puțin în primele cinci pagini din Google (verificat!). Însă există rezultate destul de bune pentru grupările de câte două cuvinte care au în componența lor cuvântul „jucării” deoarece acesta se regăsește și în numele domeniului. Încercați să reduceți numărul cuvintelor cheie și să vă concentrați pe grupări de două cuvinte.

 • În pagina produsului prima problemă este URL-ul care are o structură greoaie din cauza numărului mare de cuvinte cheie folosite. Ca și în pagina principală avem cuvinte cheie de forma „3”, „100” sau „lei”. Din nou, folosiți grupuri de cuvinte. Arată mai bine „100 lei, 3 ani…” decât forma folosită momentan.

  greseli in pagina produsului
 • În schimb prezentarea produselor se face elegant cu datele strict necesare și cu fotografii.

  produs 1  produs 2

Structurarea site-ului

  Tara Jucăriilor conține cinci pagini în ordinea următoare:

 • Jucarii – Pagina principala
 • Despre Noi – Informațiile sunt destul de seci de aceea recomand mutarea textului descriptiv de deasupra footer-ului în această pagină. O descriere eleborată conferă încredere vizitatorului ceea ce este vital pentru un magazin online.
 • Căutare avansata – O pagină care ne oferă posibilitatea de a căuta produse în site după anumite criterii.
 • Livrare – Vă sfătuiesc să menționați firma de curierat rapid prin care trimiteți produsele.
 • Contact – Deși există destule informații pentru vizitator ar fi mai comod să poată trimite un mesaj direct din acea pagină, vă recomand să împlementați un formular de contact.

  Acest articol nu este o simplă analiză ci un review complet bazat pe experiența mea din online. Am vorbit mai demult despre critica constructivă, dacă deținătorul site-ului va știi să interpreteze corect criticile din acest articol acestea reprezintă informații prețioase dar dacă va vedea articolul ca și o simplă deriziune atunci munca mea a fost în zadar.

  În ceea ce privește review-ul pot exista completări și vă rog pe voi să le aduceți. Ba chiar am hotărât să fac mai des acest „exercițiu” prin urmare prima persoană care aduce completări valabile într-un comentariu, despre site-ul mai sus analizat va primi un review la fel de complet ca și acesta !

Etichete: , ,

10 comentarii

 1. Hmm, interesanta abordare. Mi-a atras atentia si se vede ca e muncit.

  Din ce am observat, s-ar putea aduce cateva imbunatatiri. O comprezie gzip nu ar strica, chiar si minificarea resurselor statice. Pe langa asta se abuzeaza prea mult de imagini, cand s-ar putea crea niste efecte mult mai atragatoare doar prin css. Aici vorbesc de exemplu de butoanele adauga (aici http://www.tarajucariilor.ro/baieti) apoi cand vine vorba de actualizeaza, trimite comanda samd.(aici de exemplu http://www.tarajucariilor.ro/cart). Pe langa asta cred ca ar trebui folosit evenimentul hover mai cu incredere pentru ca iti ofera o altfel de siguranta atunci cand dai click, cel putin pe mine ma incetineste.

  Pe langa asta cred ca ar putea fi stilizate si formularele (din moment ce orice input are o imagine). Asta se poate face din css (exemplu aici http://www.tarajucariilor.ro/advanced-search). Probabil mai sunt si altele dar nu am dispozitia si rabdarea necesara sa intru in detalii mai multe.

 2. E ok, ai oferit o completare competentă astfel că ești următorul vizat :). Review-ul va veni dar nu mâine fiindcă vreau să mă ridic la stadiul acela de „complet” așa că trebuie să studiez puțin.

 3. Începând cu review-ul următor, al site-ului WorldIT.info toți comentatorii vor avea șansa de a aduce completări iar comentatorul cu cea mai bună completare va primi următorul review și tot așa :).

 4. Merci pentru link, am să-l vizionez și am să încerc să acopăr ce nu ai scris tu în review. Având în vedere că site-ul și-a mai schimbat „forma” cred că am ce să spun despre el…

 5. In primul rand as vrea sa fac precizarea ca noi (Pixelmotion) nu ne-am ocupat decat de designul elementelor grafice ale site-ului, implementarea fiind facuta de un coder contractat direct de catre proprietarii siteului.
  Din pacate designerul si coderul nu vad mereu lucrurile al fel asa ca apar mici neconcordante in design. In concluzie marea majoritate a problemelor semnalate de tine tin de partea de cod si pot fi destul de usor corectate. Review-ul mi se pare corect si la obiect si tin sa iti multumesc chiar pentru atentia acordata acestui site.
  Au fost mai multe probleme cu acest site si cele mai multe vin de la incapatanarea proprietarilor de a nu asculta persoanele avizate.
  Tin sa precizez pe final ca proprietarii siteului au refuzat sa plateasca designul de craciun realizat de pixelmotion pentru site astfel ne retragem oficial sustinerea pentru tarajucariilor urmand ca in urmatoarele zile sa contactam administratorul pentru stergerea referintei la pixelmotion din footerul siteului.

 6. Liviu, neștiind cum stau treburile între voi și deținătorul site-ului eu am făcut doar o mențiune cu referire la Pixelmotion fără a da detalii. Review-ul acesta a fost creat în scopul participării la un concurs și sper că link-ul spre Pixelmotion nu vă deranjează :-).

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.