Roșia Montană, de la fața locului

  În 2006 a fost oprită exploatarea la Roșia Montană, deși conștienți de zăcămintele de acolo nu am mai făcut nimic în această privință, ne e mult mai ușor „să facem” autostrăzi. Din 2000 încoace statul a reușit să bage România în rahat până peste nivelul gurii, e vorba despre datorii, datorii care nu vor fi achitate nici peste două generații.

metale grele în apă - Roșia Montană

  Am fost invitat de doamna Cora Munteanu să particip la o expediție de recunoaștere la Roșia Montană pe data de 6 – 7 Octombrie. Am acceptat deoarece am considerat această invitație ca fiind o oportunitate să cunosc oameni noi (jurnaliști mureșeni și nu numai), să vizitez niște locuri pe care nu le-am mai văzut și să aflu câteva lucruri despre atât de mediatizatul subiect Exploatarea Roșiei Montane de la fața locului.

Ziua I – Roșia Montană

  Am ajuns în Albac în jurul orei 19:40 unde o parte din grup ne-am cazat la cabana Cotul Arieșului (Trei stele. Internet WiFi, sală de conferințe cu mese de ping-pong & TV și mâncare bună) iar cealaltă parte la Steaua Arieșului unde am și luat cina. Mâncare bună, țuică tare de stătea lingurița-n picioare, atmosferă destinsă și socăcițe vesele :-D:

  La masă cu noi s-a așezat și doamna Elena Lorincz, director de relații comunitare care ne-a răspuns la câteva întrebări. Mi-am luat niște notițe pe care le-am trecut rapid în „revistă„.

  În jurul orei 12:30 a trebuit să plecăm către cabană unde ne-am petrecut restul nopții jucând ping – pong și bând bere. Atmosfera destinsă mi-a permis să-i cunosc mai bine pe cei prezenți printre care și pe cei doi cameramani sighișoreni veniți în numele firmei Teleson (firma locală de cablu și internet), cu toții oameni faini.

Ziua II – Roșia Montană

  A doua zi am luat micul dejun la cabană după care am plecat către Roșia Montană unde am fost instruiți și ni s-a dat echipamentul de protecție.

Echipamentul de protecție - Roșia Montană  Intruire la Roșia Montană

  Am pornit către Cârnic alături de Cătălin Hosu, purtător de cuvânt al Roșiei Montane Gold Corporation (RMGC).

Cătălin Hosu

  Domnul Cătălin ne-a explicat ce munți vor fi exploatați, cantitățile de metale prețioase care urmează a fi extrase, planul celor de la Gold Corporation pentru protejarea mediului în ceea ce privește metoda folosită de aceștia (procesul de cianurație).

Rosia montana - muntii exploatati  Rosia montana - muntii exploatati

muntii exploatati in Roșia Montană  muntii exploatati in Roșia Montană

  Marea mea întrebare a fost de ce să exploateze canadienii zăcământul românesc, în România ? Cătălin Hosu a răspuns la câteva întrebări în interviurile luate și indirect la întrebarea mea:

Interviu cu Cătălin Hosu – Pe scurt (pentru sticlă)

[Va trebui să dati volumul tare fiindcă se aude încet]

Interviu cu Cătălin Hosu – Detaliat

[Va trebui să dati volumul tare fiindcă se aude încet]

Q&A:

 • De ce „vindem aurul” unei firme canadiene ?

  – Scria undeva că dacă am extrage aurul și argintul aflat în Roșia Montană ne-am plăti toate datoriile făcute de stat și am ajunge printre primele trei țări din Europa ca și bogăție. Adevărul este că nu avem banii necesari extragerii metalelor prețioase care se află acolo. Noi stăm cu degetul în fund de atâta timp iar acum când un investitor ca ne face o ofertă sărim ca arși, desigur, mânați de spiritul patriotic.

  E simplu, avem două soluții: Ori acceptăm ca RMGC să extragă aurul și argintul acela și noi primim un procent ori ne opunem prin ONG-uri și tot felul de campanii anti-exploatării Roșiei Montane și rămânem cu metalele prețioase acolo, metale prețioase pe care noi fără un investitor (am doar 18 ani dar cred că sunt în măsură să spun că 450 de milioane de dolari traduși în investiții de tot felul nu este o sumă mică și nu este o sumă de care dispunem) nu le vom extrage niciodată. Mă rog dacă folosim metodele romane extragem și noi de o pereche de cercei.

  vagonet - Roșia Montană  Vagonet vechi din Roșia Montană

  Ori așteptăm un alt investitor care să ne ofere un procent mai mare însă având în vedere riscul ridicat nu știu cine s-ar băga. Sincer, dacă aș avea banii pe care Gabriel Resources îi investește în acest proiect (doar banii de investiții) nu i-aș investi în asta deoarece întreaga operațiune se îndinde pe o perioadă de 20 – 25 de ani, valoarea aurului respectiv a argintului poate crește dar poate și să scadă iar lista poate continua, totuși vorbim de o afacere de sute de milioane de dolari.

  În plus sunt convins că s-ar găsi critici și în cazul în care aurul respectiv argintul ar fi exploatat de români.

 • Poluează sau nu proiectul propus de cei de la RMGC ?

  – Aceasta a fost arma principală folosită de toate ONG-urile și de toți cei care se opun exploatării, mediul.

  În acest moment mare parte din apa care provine din munții aflați în zona de exploatare este poluată, conține metale grele. Dacă proiectul nu se va demara ziceți voi că ONG-iștii sau statul român va face ceva în privința aceasta ? Eu zic că nu, adică nici până acum nu va oprit nimeni să luați atitudine, pe de altă parte cei de la Gold Corporation au un plan elaborat în ceea ce privește decontaminarea apei.

  apa poluata din Roșia Montană  poluare în Roșia Montană

  E simplu, vor devia apele care izvorăsc mai sus de rocile expuse iar apa care trece peste acest roci și se contaminează va fi stocată cu ajutorul unui baraj, va fi tratată și folosită chiar pentru proiect.

  Sunt sceptici și în privința procesului de cianurație folosit de cei de la RMGC însă aceștia din urmă ne-au făcut o prezentare a proiectului și printre altele ne-au arătat și o hartă a lumii în care sunt scoase în evidență țările care folosesc acest proces (majoritatea) dar noi suntem protejați de o asigurare făcută printr-un broker internațional iar proiectul va fi monitorizat de o echipă de specialiști.

 • Există și alte elemente pe lângă aur și argint acolo ? Cum ar fi uraniul.

  – Sunt mulți cei care cred că Gold Corporation mușamalizează faptul că în acei munți nu s-ar afla doar aur și argint ci și alte elemente precum uraniul, în schimb cei de la RMGC ne asigură că solul a fost testat în două laboratoare diferite și că acestea sunt doar speculații. Acum zău, credeți că dacă există, aceste informații ne sunt accesibile nouă bloggerilor sau jurnaliștilor ?

 • Ce fac cei de la RMGC în cazul în care unul sau mai mulți dintre localnici nu vor să se mute ?

  – Au un plan foarte bine pus la punct. Programe și algoritmi care determină valoarea unei proprietăți, opțiunea de a-ți lua banii pe proprietate fără nici o altă obligație din partea lor (realocare), opțiunea de a cere o altă locuință care să se încadreze într-o anumită sumă de bani pe o rază de 150km sau opțiunea de a te muta (strămutare) în cartierul Recea din Alba Iulia în cadrul căreia îți poți „configura” casa așa cum vrei tu.

  Însă faptul că răspunsul la întrebarea aceasta este mai mereu „Vom vedea la momentul respectiv” trezește suspiciuni și nu cred că un om sau un grup de câteva zeci de oameni reprezintă un impediment pentru un astfel de investitor. Eu cel puțin nu aș fi investit în proiect știind că o mână de oameni m-ar putea împiedica să-l pun în practică…

  Au fost și persoane care au făcut gălăgie la început ca după o perioadă de timp să vândă. Dacă au fost presați sau nu… nu avem de unde să știm.

Observații:

  Nu am avut șansa să discutăm cu nici unul dintre locanicii care nu sunt de acord cu proiectul (oare era prea de dimineață ?).

  Satul arată urât, majoritatea caselor cad iar lumea nu investește fiindcă nu au bani (m-am născut în Petroșani și știu ce înseamnă zonă minieră) iar cei ce își doresc exploatarea Roșiei Montane nu au nici un interes să ajute la renovare.

  Mihai spunea că imaginea de ansamblu a fost mult prea perfectă iar mâncarea și băutura și toată grija acordată e cam suspectă. Au vrut reclamă pozitivă așa că au chemat presa (scrisă & online) și televiziunea iar dacă detaliile nu erau puse la punct și-ar fi tăiat craca de sub picioare. La o corporație atât de mare, de o asemenea valoare e inadmisibil ca imaginea să nu fie una pe măsură.

  La urma urmei sunt niște canadieni care știu să facă afaceri, noi punem munții cu zăcământ iar ei pun banii, nu putem negocia prea multe fiindcă nu avem alternative. Ne oferă locuri de muncă, curățarea zonei, garanții și case frumoase. Prezentările lor sunt ca la carte iar angajații de grad înalt (directori de comunicare, director de relații comunitare ș.a.m.d.) știu să vorbească în termeni juridici.
  Ca orice român îmi pare rău că trebuie să vină un străin să ne arate cum se face treaba și să ne care aurul în timp ce noi stăm și privim.

*Mai multe poze găsiți aici.

Etichete: , , ,

20 comentarii

 1. să-şi bage apa-n curu” lor de dobitoci ! ca să ştiţi şi voi, că mereţi fără să vă documentaţi, că de aia-i zice ROŞIA Montană, ghici de unde ? de la apă, bei ! şi-i zice aşa de …..te las pe tine să-mi spui care e prima atestare documentară a localităţii ! goagăl repede !
  apa aia curge roşie cam de pe-atunci ! şi-i da la conţinutu” de ….goagăl ăghen !

 2. 1. Daca s-ar desecretiza licenta de exploatare nr. 47/1999 am afla si de ce au fost oprite exploatarile in 2006… Proiectul asta nu e de ieri de azi. A trebuit sa treaca mult timp pana ca Rosia Montana sa fie adusa, de catre RMGC, in halul in care este acum. Ca sa vina RMGC sa o salveze… Penibil.

  2. Ce erau prosti sa va lase sa vorbiti cu localnicii? Altii decat aia pe care ii tin ei de oua prin diferite mijloace?

  3. Si daca nu scoatem acum aurul, crezi ca se strica?
  Mi se pare mai avantajos sa avem sub pamant 300 de tone, care pot sta garantie pentru obtinerea de bani ca sa le scoatem (dar nu cu un guvern corupt ca cel de acum), decat sa scoatem de sub pamant 300 de tone si noi sa primim 4%. 4% mai. Tu ai ruga pe cineva sa-ti vanda masina, cu 4000 de euro de exemplu si sa iti dea tie 160 de euro? plus o bere si un drum pana acasa?

  Si nu ma lua cu cifrele pe care le flutura ei, ca ei ar flutura-o si pe mama dac-ar putea.
  „participatia” de 20% nu ne aduce nimic – avem o datorie de platit din dividendele incasate
  iar slujbele create… sunt praf in ochi, mita populista.
  1. sunt putine.
  2. plus ca nu sunt ceva durabil. pleaca RMGC, s-au dus si slujbele. Si-atunci sa te tii, cand s-or trezi minerii ca gata, s-a terminat distractia, sa vezi presiuni pe bugetul de stat.

  E strigator la cer, dar de, cand ai burta plina, creierul merge mai greu…

 3. cam din ce an, secol, mileniu crezi tu că îs casele alea pe care celebrii voşti investitori au interesu” sp le lase să cadă ?
  de fapt, nu ştiu io ce cat să vă comentez pe-aci ! dacă vă interesa într-adevăr subiectu” mereaţi pe banii voştri şi aveaţi ocazia să vorbiţi cu cine doreaţi să întrebaţi orice, să vă faceţi o părere obiectivă şi corectă. aşa aţi mers să ascultaţi ce vor doar unii.
  ăialalţi n-au bani să plimbe pe alţii ! dacă aveau….heheh. da” ăsta-i altă mâncare de peşte.

  1. @Virtualkid :))) adevarat. numai sa fie al doilea drum… ca oamenii au fiecare treburile lor. Dar din 30 de oameni cati au fost, macar de se trezesc 4 sa puna mai multe intrebari…
   sa stiti ca nu-i scump la Rosia, cazarea e 20 lei pe noapte, si daca apuci sa stai de vorba cu aia de vor sa ramana, ala esti. lupti pentru Rosia pe viata si pe moarte.

  1. Eu nu sunt de nici o parte, mi-am exprimat doar umila părere, însă exact asta nu-mi place la cei ce protestează pentru sau contra Roșiei Montane, că exagerează de dragul discuției. Cum adică „NIMIC” bun? E vorba de o sumă (nu discutăm cât de mare sau mică – fiindcă nici dumneavoastră n-ați adus argumente valide care să susțină acel „nimic”) de bani, locuri de muncă plătite (și pentru acei mineri care nu și-au mai găsit un loc de muncă în RO după ce s-au închis minele din Valea Jiului, deoarece nu cunosc altă meserie) pentru câțiva zeci de ani și amenajarea zonei exploatate (că după cum spun oficialii – ne bazăm pe datele oficiale pe care eu le-am primit la față locului și nu plecăm de la premisa că ar fi false, deci fără conspirații – vor amenaja zona exploatată și nu o vor lăsa așa; de altfel, au investit deja o sumă de bani în amenajare).

 4. Alt investitor daca exista si vroia sa faca o oferta mai atractiva , ar fi facut totul public si se rezolva situatia, care oefrea mai mult ala castiga. Doar ca tehnologia care ar urma sa fie folosita nu o are toata lumea,lafel si banii necesari investitiei si reabilitarilor/garantiilor aferente

 5. Salut Bogdan,

  Ma bucur ca ti s-a oferit ocazia sa mergi la Rosia Montana si sa vezi care e situatia chiar daca ti s-a prezentat doar o parte din adevar, doar partea celor de la Gold Corporation care dupa cum spuneai si tu sunt niste canadieni care stiu sa faca afaceri. Deci totul a fost aranjat ca sa transmita o imagine buna si sa fie convingatori cu mesajul. tot respectul pentru acest lucru, este meseria lor.

  De asemenea cred ca este meseria oricarui formator de opinii, blogger, jurnalist, ce o fi, daca vrea sa fie impartial sa isi formeze o parere obiectiva prin cercetare independenta si prin examinarea ambelor puncte de vedere.

  Referitor la partea economica, eu sunt student in Economie de 5 ani, 3 in tara si 2 in afara tarii. Pot sa zic ca stiu ceva economie si cum lucreaza afaceriile si cate ceva despre cifre la nivel de tara si de economie. Dar nu trebuie sa ma crezi pentru asta, doar cauta si cerceteaza pe internet mai multe informatii daca vrei. Despre suma pe care vrea compania sa o investeasca cei 450 milioane de dolari tradusi in investitii iti pot zice ca este doar praf in ochi, de exemplu de la UE trebuie si vom primii in urmatorii ani 20 miliarde, adica 20.000 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructura, mediu(care poate fi chiar si la Rosia Montana) si recalificare profesionala(care pot fi pentru somerii din zona Rosia Montana) poti verifica asta pe site-ul UE la rubricile de politica regionala, fondurile structurale si de coeziune, bugete pentru Romania. Acesti bani o sa vina, mai greu deocamdata dar sunt alocati si nu ii putem pierde, e doar o chestiune de timp pana se eficientizeaza procesul de alocare de fonduri. Problema cu cei 450 milioane in investitii ar fi ca ar fi doar intr-o zona foarte concentrata din tara, da ar ajuta cateva firme din aceasta zona, dar nu ar crea o economie pe termen lung, si nu va ajuta un spectru mai mare de oameni. Dupa ce constructia si toata amenajarea proiectului se va sfarsii aceste firme care au lucrat pentru proiect vor avea probleme gasind de lucru pentru ca nu va mai fi alt investitor mare in zona si tot la somaj se ajunge.

  Despre faptul ca Gold Corporation este singura firma interesata nu cred ca ai fost informat corect. Proiectul a inceptu in urma cu multi ani, prin 1997 cand nici tu nici eu nu cred ca stiam prea multe, dar mai ales in Romania nu era o situatie prea buna, si contractul de privatizare a minei de atunci nu se stie si nu se poate verifica in ce conditii a fost alocat. Stim cu totii ca majoritatea privatizarilor s-au facut cu intelegeri ascunse si de multe ori nerespectandu-se procedurile legale sau macar normale. De exemplue este privatizarea minei Rosia Poieni, care se va scoate la licitatie saptamana care vine cred si se stiu deja ce companii vor participa si cam cat o sa castige statul din asta.
  Alt aspect legat de functionarea oricarei firme/companii/afaceri este ca ei o sa isi urmareasca intodeauna profitul si mai ales in situatia de fata cand investitorii sunt asa de departe de impactul proiectului nu cred ca o sa ii intereseze de efectele pe termen lung ale acestuia. Mai repede as crede guvernele tarilor vecine, vezi Ungaria, care sunt ingrijorati de riscul de poluare al apelor care ar ajunge pe teritoriul lor.

  Referitor la situatia in care vor mai fi cativa care nu vor sa se mute cred ca rationamentul conform careia compania nu ar fi investit daca nu era sigura ca va reusi nu este chiar corect. Ca si tine nici eu si nici o persoana corecta si care are respect fata de legi nu ar fi investit intr-un astfel de proiect care presupune incalcarea dreptului la proprietate al unor cetateni ca sa ii exproprieze si sa inceapa exploatarea. Diferenta dintre noi si cei care investesc in companie este ca ei nu gandesc in termenii unei democratii veritabile, ei gandesc in cifre de profit, si in faptul ca, cel putin in 1997, Romania era o tara in care aproape orice drept putea fi cumparat sau incalcat daca aveai destui bani, o tara din lumea a 3-a care nu era nici in NATO nici in UE, o tara bananiera. Eu, la fel ca si tine si cred ca majoritatea romanilor doresc sa traiesc intr-o tara in care imi este respectat dreptul la proprietate, le libera exprimare, la o viata demna. Dar cand se face o exceptie pentru o companie pentru un drept fundamental cum este cel la proprietate se deschide usa pentru incalcarea, cu pretul de rigoare a altor drepturi, daca va fi cazul, ceea ce pentru mine este inacceptabil.

  Daca vrei sa te uiti la un documentar mai vechi despre situatia de la Rosia Montana ca sa aflii mai multe de cat ai aflat in excursia organizata de catre cei de la Gold corporation ai llinkul urmator:
  http://www.cultureunplugged.com/play/6167/New-Eldorado

  Iti doresc numai bine si sa scrii cat mai inspirat si sa fii citit,
  Radu

  1. Salut Radu, în primul rând doresc să-ți mulțumesc pentru comentariul competent și argumentat.

   – Sper să am ocazia să discut și cu alte părți ale problemei (săteni care nu vor să se mute, oameni deranjați ș.a.m.d.) pentru a putea discuta și pe marginea celeilalte părți.

   – Referitor la economie, cei 450 de milioane de dolari despre care vorbeam în text sunt bani care deja „au fost invesțiți” conform ultimului raport. Desigur, este o informație pe care am primit-o pe cale verbală de la doamna Elena Lorincz, director de relații comunitare însă nu ne-a fost prezentat nici un act care să ateste aceste sume uriașe.

   – Am zis că nu știu dacă sunt alte firme care să investească în proiect, aceasta a fost exclusiv părerea mea nefiind influențat de cei de la RMGC. Se poate să fi greșit și accept că afacerea ar putea fi măsluită însă acum, după cum spui și tu, cei de la RMGC își construiesc o imagine cât mai bună/profesionistă și încearcă să ne intre sub piele cu diferite bunuri materiale și nu în ultimul rând cu diverse fonduri alocate ba pentru copii, ba pentru comună…

 6. Pentru Andrei. Ai uitat sa mentionezi un lucru: banii pentru reclama sa-i prosteasca pe oameni sa dea aurul cu 4% comision nu-i are toata lumea…

  Proiectul nu se va face. Este ilegal.

  1. Aşa este … răscolesc munţii ca să ne dea câteva procente..
   Bilanţul e simplu:
   1. Ei vor mai bine de 90% din aurul şi argintul de la Roşia Montană şi din ce vor să mai scoată ei de acolo.
   2. României îi lasă 4% din aurul şi argintul de la Roşia Montană, câteva drumuri modernizate şi case noi, dar şi munţii răscoliţi, vestigiile istorice în mare parte stricate, localităţi străvechi distruse, o cultură locală desfiinţată, destine umane mutilate, poluări şi datorii de mediu considerabile…

 7. Pentru ce să distrugă acest tezaur? Pentru câteva procente?

  Ce va rămâne după ce vor extrage aurul? Praf şi pulbere, zici de hectare de teren afectate de substanţe nocive şi otrăvitoare. Un loc în care viaţă – de niciun fel – nu va mai fi! A explora aurul din Roşia montană este sinonim cu a distruge Munţii Apuseni!

 8. Bogdanele Anghelina, lasă-te, băiete, de gazetărie şi de blogărie dacă nu te pricepi să fii corect şi nici nu vrei să fii corect şi obiectiv şi mai ales dacă te laşi prea lesne îmbrobodit şi cumpărat!!! Pentru ceva mâncare şi două -trei plimbări cu maşina la şosea … Caută şi mai studiază puţin şi limba română…

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.