Majoritatea bloggerilor și site-urilor mari au adaptat deja acest „stil” de scris, scrisul cu diacritice. Voi încerca să detaliez ce sunt diacriticele și ce presupune scrierea cu diacritice.

  Scurtă definiție a diacriticelor:

Un semn diacritic este un semn tipografic adăugat la o literă pentru a indica o diferență în pronunție sau pentru a deosebi sensurile a două cuvinte altfel scrise identic.

De aici.

  Perspectiva personală:

– Diacriticele sunt un update al scrisului obișnuit care din punctul meu de vedere reprezintă atât un mod mai „curat” de a scrie cât și un semn de respect față de cititori oferit de ușurința de citire a textului în care acestea se folosesc.

  Din experiența personală (peste șase luni de scris cu diacritice) vă pot spune că nu este tocmai o povară scrierea cu ajutorul acestora. Iar pentru a scrie cu diacritice tot ce trebuie să faceți este să intrați în Control Panel > Clock, Language, and Region > Change keyboards or other imputs methods > Region and Languages > Change Keyboards și să selectați Romanian (Programmers):

Diacritice  Diacritice - Romanian (Programmers)

  După aproximativ o lună de articole, comentarii, mail-uri și tweet-uri cu diacritice acestea mi-au intrat în rutina zilnică, mi-au întrat în mână iar acum nu concep scrierea fără acestea ba chiar simt o lipsă atunci când sunt forțat să nu le folosesc.

  Întrebarea mea ar fi următoarea:

[poll id=”5″]

13 thoughts on “Ce presupune scrierea cu diacritice

 1. Bogdan says:

  Pe messenger nu le folosesc nici eu tot timpul însă în ceea ce privește internetul în orice „mediu” m-aș afla articole sau comentarii folosesc aceiași scriere pe care o consider mai stilată :-).

 2. Avadanei Andrei says:

  E o dilema pentru ca eu cunosc oameni care scriu cu diacritice de muuulta vreme si sesizez o diferenta ( in minus pentru varianta cu diacritice).

  Eu raman de parere ca atata timp cat informatia este livrata in limba romana (nu neaparat cu diacritice) nu vad probleme.

  Bine, adevarul e ca scriu si pe un blog tehnic iar nu diacriticile conteaza ci informatia in sine. :)

 3. Bogdan says:

  @Andrei: Da atâta timp cât informația este livrată în limba română este ok dacă target-ul este publicul român însă prin afișarea informației cu ajutorul diacriticelor consider că aceasta primește un plus de finisare ca să spun așă. Cred că înțelegi unde bat :-).

  Dar pentru a nu se înțelege greșit menționez că nu am nimic împotriva persoanelor care nu le folosesc deoarece majoritatea nu o fac. Le voi considera necesare atunci când peste 50% din blogosfera activă respectiv din site-urile actualizate frecvent vor începe să folosească scrierea cu diacritice.

 4. Nechita Gabriel says:

  Scriu tot timpul cu diacritice. De aproape jumătate de an. Mail-uri, messenger, articole comentarii.

  Am scris şi la telefon cu diacritice. La telefon încă mă mai lupt puţin, dar urmează şi acolo să reuşesc în curând.

 5. LauraT says:

  Problema românilor nu este lenea de a face Alt+ Shift ca să treacă pe română, ci insăşi tastatura este cauza acestei delăsări.

  Mulţi străini vin pe la noi şi rămân muţi când văd că nu avem tastatură cu diacriticele noastre. Noi le căutăm prin spatele altor taste, pe când cehii, polonezii, finlandezii şi or mai fi şi alte exemple, le au deja trecute, fără alte combinaţii de taste.

  La noi cratima devine semnul întrebării şi invers, virgula, punctul şi virgula dispar şi ele etc. Nu ar fi mai simplu să avem o tastatură autohtonă?

 6. Bogdan says:

  @Nechita Gabriel: Am uitat să specific mail-urile căci și acelea sunt scrise tot cu diacritice dar am adăugat asta acum. În general scrierea mea este cu ajutorul acestora doar atunci când sunt rugat sau se specifică „scrie fără diacritice” atunci o fac fără să le folosesc.

  @LauraT: Da într-adevăr nu avem diacriticele pe tastatură dar nu cred că suntem în dezavantaj deoarece astfel avem tastatura englezească care este cel mai răspândit tipar din lume și printr-o combinație simplă de taste (Alt Gr + litera) obținem diacriticele. Simplu, ține doar de voința personală fiindcă nu este un lucru greu.

  @Tipizat: Mulțumesc pentru atenționare, am corectat textul. Din oboseală se pare că am făcut-o de oaie :-).

 7. Victor says:

  De ce preferi layoutul programmers şi nu cel standard? Eu scriu oriunde cu diacritice. Pur şi simplu scriu mai greu fără ele acum. Le folosesc inclusiv pe mess sau pe sms (deşi am observat că în sms-uri, diacriticele măresc mult numărul de caractere TRIMISE într-un mesaj; cred că un diacritic dă un plus de 3 caractere literei respective deşi nu sunt sigur pentru că la telefoanele pe care le-am deţinut până acum counterul de caractere îmi număra litera cu diacritic tot un singur caracter însă un mesaj care trebuia să ocue un sms standard fără diacritice, scris cu diacritice ocupa două sau chiar trei sms-uri; deci atenţie la costuri)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *