După cum reiese din titlu, voi discuta (a se înțelege „voi părăvlăgi” căci o discuție se poartă între două persoane) pe marginea responsabilităților în ceea ce privește mediul online.

  Acest articol avea să fie postat cu două luni și jumătate în urmă, stă printre draft-uri încă de la emisiunea „BLOG EVENTS cu Alexandru Negrea și Adrian Ciubotaru” de la Radio Lynx, emisă în data de 06 – 05 – 2010. Emisiune în care s-a discutat atât despre evoluția internetului, despre noii useri din online cât și despre comportamentul acestora odată ajunși în sfera internetului (desigur s-au dezbătut mai multe subiecte dar eu pe acestea mă axez).

  În general atunci când se atacă acest subiect, noii useri din online, se ajunge la o concluzie generală adică „Majoritatea nu știu să accepte noul, nu vor sau nu știu să perceapă” iar noi (corect spus ar fi „voi” cei ce aveți o experiență de câțiva ani cu internetul) cei deja prezenți „Nu știm să îi primim pe aceștia cum se cuvine iar răbdarea românului în genere este la pământ”. Generalizez dar adevărul stă aproape.

  Iar ca exemplu vă voi spune ce mi s-a întâmplat mie atunci când am interacționat cu online-ul. Înainte cu două – trei poate chiar patru luni de a îmi lansa blogul am făcut research, am săpat în toate colțurile, am citit ghiduri (da, chiar și ghiduri minune tip „Zece pași pentru…”), am citit tutoriale și am incercat să învăț de la cei pricepuți în domeniu.
  Primii bloggeri cu, care am avut contact au fost Alexandru Negrea, Bobby Voicu, Vali Petcu, Cabral, Piticu și Sebastian Bârgău, oameni cu experiență după cum spuneam.
  Am început să îi urmăresc zilnic și să deschid blogurile lor de cateva ori pe zi pentru a verifica dacă nu a apărut ceva nou. Am cerut sfaturi prin comentarii și m-am implicat în discuții.
Din blog în blog am dat și de emisiunea lui Bobby Voicu de la Radio Lynx (pe atunci chiar era cu Bobby căci în ultima vreme e cu Alex Negrea) și am început să o ascult ba chiar sa mă implic discuțiilor formate pe chat că de’, user generated content.

  Și la fel ca „Adi” un tip care a intrat pe chat-ul radioului în timpul emisiunii și a întrebat „Deci cine sunt ăștia doi ce vorbesc ?”, așa am fost și eu și la fel de aspru am fost tratat.

  Am înțeles mai târziu că pentru aceștia întrebările mele erau idioate, de ordinul grâdiniței deși pentru mine erau adevărate enigme și totodată trepte înalte de parcurs în crearea blogului.

  Cu toate acestea, primele „reguli” învățate asta poate chiar dinainte de interacțiunea cu online-ul au fost că nimeni nu îmi este dator, eu cer… asta nu însemnă că voi primi și că responsabilități există în tot ceea ce fac și nimeni nu este obligat să îmi răspundă sau să mă ajute chiar dăcă modul în care cer este unul prestabil.

Din perioada petrecută pe Twitter, scriind pe blog sau discutând cu oameni competenți cu o anumită experiență în online am învățat că:

Pentru Bloggeri

 • ESTE NECESAR să îți creezi o pagină „Despre„. Îmi amintesc că cineva îmi spunea atunci când mă chinuiam să îmi construiesc o descriere cât mai bună că „Oricum puțini citesc pagina aceea”. Fals, mulți ajung pe pagina aceea și au început să fie și mai mulți de când descrierea mea nu mai constă în trei propoziții.
    Nu poți spune că asta nu contează, eu atunci când ajung pe un blog vreau să știu cine scrie pe el, să văd cel puțin o poză ca să pot da cu bănuitul, căci dacă se scrie despre politică, se critică guvernul sau școala de exemplu, aș putea avea ceva de învățat dacă cel care a scris respectivul material are o vârstă de peste 20 de ani, însemnând că a trecut printr-o parte din școală și este destul de competent pentru a înțelege ce se petrece în politica românească. În schimb dacă cel ce a scris articolul este un puță tare de vreo 14 – 15 sau 16 ani (ca mine de altfel) informațiile nu mai au aceiași valoare.

    În plus de când pagina Despre a blogului meu este mai bine structurată și mă prezintă din cap până-n picioare parteneriatele, proiectele, afacerile sau orice fel de activitate de acest gen decurg mai ușor fiindcă interlocutorul are posibilitatea de a mă cunoaște fără prea multe eforturi.

 • Internetul nu este a mă-ti mămicii tale, e o liberă exprimare ceea ce e drept dar când exprimarea ta e liberă există și acolo responsabilități fiindcă atunci când greșești nu poți șterge cu buretele, nu poți băga sub preș și nici nu poți fugi cu capul sus ci trebuie să-ți asumi vina ! Acest lucru este valabil atât pentru moguli cât și pentru cei ce au o lună în blogging, singura diferență fiind că un guru în ale blogging-ului dezamăgește o paletă mai largă de persoane decât un blogger care are o experiență de câteva săptămâni și câteva zeci de cititori.
 • Acasă părinții îți spun că ești cel mai deștept și cel mai frumos copil, e ok, mi se pare normal. Dar nu uita că pe internet suntem toți egali, fiind fiecare în parte considerat undeva cel mai cel. Sper că înțelegeți unde bat… „Fraternite Egalite Liberte”.
 • Dacă prin intermediul blogului, al twitter-ului, al unui client de IM sau a oricărei alte căi de transmitere a informațiilor afișezi că ai „tupeu/te simți în stare” să îi tragi cuiva una, să te gândești și la repercursiuni căci s-ar putea să fi vreodată pus în situația în care chiar va trebui să o demonstrezi. Prin urmare, măsoară-ți cuvintele și expune pe internet doar atât cât ești în stare „să duci”.
  Într-o altă ordine de idei, Nu te da zmeu dacă nu te țin genunchii !
 • Nu uita că ai pornit din același punct ca și mine, ca și toți bloggeri atât cei ce au reușit, cei ce s-au ținut de această activitate cât și cei ce nu au continuat scrisul pe blog. Aviz pro-bloggerilor, o mare greșeală pe care o fac cei cu vechime e să raspundă impulsiv persoanelor necunoscute.

Pentru useri

 •   Dacă te implici într-o discuție fă-o folosind numele real, folosind „Anonim” te pui singur într-o lumina proastă iar părerea ta la discuție este mai puți importantă. Majoritatea bloggerilor își pun următoarea întrebare în legătură cu acest aspect „Dacă ai o părere eventual una competentă de la care am avea ceva de învățat, dacă vrei să-ți expui gândurile sau să aduci ceva nou subiectului ce se discută de ce nu ai face-o cu numele real, care ar fi motivul pentru care eu sau alt user nu ar trebui să avem un apelativ cu care să ne adresăm ?”. În concluzie, scrie-ți numele că nu-ți cedezi casa și nici nu rămâi fară bolidul din garaj dacă dai numele real pe un blog, altfel am fi numeroțați Anonim1… Anonim2… Anonim3… etc.
 • Dacă ești nou nici o problemă dar nu te adresa cu „Ăia” și nu aștepta răspuns la toate întrebările importante (importante pentru tine desigur).
  Dacă te lovești de aceiași problemă ca și mine adică oamenii de pe net’ sunt lipsiți de răbdare și evită să te ajute, spunele asta, spunele că ai nevoie de ajutor și folosindu-te de cuvintele acelea grele „Te rog frumos” încearcă să obți ceva. Și dacă nici după insistențele acestea însoțite de politețe nu obți nimic RENUNȚĂ ! Oricât l-ai înjura pe respectivul, oricât i-ai blestema copii să le crească păr în palmă și unghie la puță beep tot nu vei obține nimic.
 • Fiind user la fel ca și bloggeri trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce spui, trebuie să ști că nu ești singur pe internet și dacă în cartier poți face trei fraieri să îți vândă o săpunieră la juma` de preț pe internet nu toți sunt la fel de fraieri și s-ar putea să-ți găsești nașul.

  Nu încerc să predau regulile de bun simț ale internetului căci și eu calc câteodată pe bec însă îmi place să cred că prin sesizările pe care le fac mă autocorectez. Dacă din toate rândurile așternute mai sus o persoană realizează că a greșit odată pe undeva, chiar și fără să mărturiească acest lucru sunt mândru că am realizat ceva.

  Sunt conștient și că lista de mai sus nu este completă și promit să fac update când îmi mai tresare vreo idee. Există multe lucruri nespuse și multe lucruri care deja sunt la ordinea zilei, cum e aruncatul pe jos în mare parte a orașelor din România… chiar dăcă există coșuri din 150 în 150 de metrii nu ducem lipsă de gunoi. Lista poate fi completată, eu am încercat să ating doar subiectele importante, lucrurile care în ultimul timp au ieșit în evidență, lucruri care îmi „intrau în ochi”.
  Însă ca utilizatori ai internetului simțiți-vă liberi să aduceți completări, chiar vă rog 🙂 !

Sursă imagine.

6 thoughts on “Si pe internet exista responsabilitati !

 1. Boris says:

  Primul lucru care il fac cand ajung pe un blog nou este sa citesc pagina „Despre mine”. Daca vad ca este un analfabet cretin care nu leaga doua cuvinte, am plecat, nu ma intereseaza cat de bune sunt articolele lui.

 2. Neydamn says:

  Draga Bogdane, felicitari pentru acest articol. Aveam niste ciondaneli cu cativa bloggeri, iar articolul tau vine sa sustina exact ceea ce le spuneam. Felicitari, ai fost la obiect. Sper sa ramai asa, si sa nu te schimbi pe viitor ;)

 3. Andrea-Ioana says:

  Uite, pe mine cel mai mult in mediul online mă deranjează românii care se cred literari, bloggeri, mari si tari, dar care nu folosesc diacritice când scriu o poezie sau un articol. Mâncând acuma biscuiți și citind ce ai scris tu aici, chiar mă gândeam că ar fi cayul să schimb asta si la mine. Pt că, sincer, nu e atât de greu să fii puțtin atent la ortografie șamd.
  La punctul ăsta: felicitări pt răbdarea pe care ai avut-o să scrii articolul acesta, cu diacritice și toate cele.

  Mi-a plăcut.

 4. Bogdan says:

  Andrea, mulțumesc și ție pentru aprecieri și da, suntem în aceiași oală căci de aceea am scris ce am scris fiindcă există astfel de oameni care se văd mai presus decât restul lumii.

  PS: Toate articolele mele sunt scrise cu diacritice și nu e greu, după ce te obijnuiești cu asta începe să-ți intre în obijnuința :-D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *