Sunca de cinci lei FIX!

  Te duci la magazin și ceri ceva în cazul meu șuncă de cinci lei iar vânzătoarea îți taie șuncă de cinci lei și treizeci de bani iar pentru a nu te face de rușine pentru o sumă atât de mică plătești cinci lei și treizeci de bani. Ei, până aici, toți banii pe care îi am sunt munciți sau primiți de la părinți care la fel îi procură prin muncă (și nici unul dintre părinții mei nu stau la birou semnând acte!) iar atunci când cumpăr ceva, când ofer bani munciți în schimbul unui bun vreau să fiu servit ca atare, să fiu tratat cu respectul cuvenit.

  Am fost un prost ! Zilele trecute m-am dus la o carmangerie să cumpăr șuncă de o sumă fixă iar capsat fiind de câte ori mi s-a întâmplat faza relatată mai sus eram pregătit să o iau la bani mărunți pe vânzătoare în cazul în care s-ar fi întâmplat din nou, și s-a întâmplat:

– Tanti taie la feliator, pune șunca pe cântar (și eu și ea vedem că e în valoare de cinci lei și treizeci de bani), o împachetează și dă decretul „Cinci lei treizceci !”

– Eu îmi iau un zâmbet malefic pe figură (cu gândul: să-ți pui acea ultimă felie de șuncă pe piept când ai pneumonie că eu nu o plătesc nici mort!) și îi spun „Cinci lei !”

– Doamna îmi dă pachețelul, eu scot mai mult de cinci lei din buzunar și îi dau acesteia suma fixă pe care am menționat-o la începutul conversației, CINCI LEI !

  Da, am fost un prost dar m-am deșteptat iar în acest caz doamna nu a fost deloc afectată pentru acei treizeci de bani fiindcă era sigură că v-a veni un alt prost care va cere salam de zece lei iar ea îi va pune salam de zece lei și douăzeci de bani iar prostul v-a plăti zece lei și cincizeci de bani fiindcă nu are mărunt.

  E de datoria vânzătorilor să producă bani iar pe lângă clasica vânzare un vânzător bun este definit de „trick-urile” pe care le folosește ca să vândă iar tu ești mereu un target, o țintă de modelat.

  Toți banii pe care îi ai în buzunar și nu sunt furați, primiți sau câștigați la concursuri minune sunt inevitabil munciți. La muncă spui „mai stau o oră ca să-l mulțumesc pe patron și o fac pe gratis fiindcă nu mă fac pe mine cinci lei (sau suma câștigată într-o oră)” ? Sunt sigur că NU !

  Gândiți-vă în felul următor… de fiecare dată când plătești mai mult de cât ți-ai propus nu faci de cât să-i faci un bine patronului pe care-l doare-n talpă de tine. Iar dacă mai lași și așa-zisul ciubuc e ca și cum ai fii muncit câteva minute pentru vânzătorul în cauză, pe gratis !

Sursa imaginii

Etichete: , ,

7 comentarii

  1. Tu chiar crezi ca cei ce feliaza sunca sunt atat de precisi incat taie FIX de 5 lei?! Si oricum, acei 30 de bani in plus nu ii arunci, primesti ceva in schimbul lor. Ce sa mai, mentalitate de roman…

  2. Dacă eu am 5 lei în buzunar iar vânzătorul îmi taie cu treizeci de bani în plus ce fac ? Face scandal, am pățit asta iar vânzătorul susținea că are toată dreptatea din lume. În cel mai bun caz îți taie cu o felie mai puțin nu în plus. Mentalitate de român ai tu, eu tind spre o altă mentalitate a oamenilor care cumpără atât cât au nevoie nu cu trei felii în plus pe care le țin în frigider din care una o aruncă fiindcă s-a stricat sau nu mai are gust bun. Hai să nu aprofundam…

  3. Aici mi-ai plăcut. Să-ti taie de cât comanzi. Tu plătești, nu el. Dacă vrea sa-ti taie de 5 lei si ceva și tu plătești 5 lei e ok. Invers nu mai e ok. Susțin!

    Cum zice anonim, pentru cei 30 de bani primești ceva în schimb, ce-ar fi dacă ai cere șuncă de 5 lei și-ți taie de 20? Totuși primești pentru cei 15 lei ceva….

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.