Legea apei  Încep prin a-i mulțumi lui Bogdan pentru guest post-ul pe care mi-a făcut plăcerea să mi-l acorde. Am să încerc să fiu obiectivă și sper nu să vă conving de ceva, nu am nici un interes, vreau să vă fac puțin atenți și să vă deschid apetitul de a afla singuri mai multe. Pentru că atunci când cunoști, ești mai greu de păcălit.

  Vreau să vă vorbesc puțin, din punctul meu de vedere, despre toată nebunia asta cu Legea Apei. Pentru cei care nu știu, deși nu cred că mai e cineva care să nu știe, legea asta își propune să oblige producătorii de ape minerale îmbuteliate din România să afișeze conținutul de nitrați pe eticheta sticlelor. Cu alte cuvinte, să știm și noi ce bem, dacă tot dăm banii pe apă minerală și nu bem apă de la robinet cu clor, rugină, plumb și alte alea.

Recunosc că până nu demult nici eu nu știam mare lucru despre apă. E apă, mă gândeam. Ce rău poate să-ți facă apa ? Apoi am început să ma documentez și m-am îngrozit. Nu știam nici de efectul direct al poluării asupra apei potabile, nici de unde provin nitrații aceștia și nici că îmi pot îmbolnăvi cu mâna mea copiii, fără să știu măcar. Copiii mei au 6, respectiv 2 anișori și, ca orice mamă, îi protejez cât de mult pot.

  Pentru cei care nu știu, încerc să vă explic pe scurt din tot ce am citit în ultimul an, despre toată povestea asta cu nitrații. Nitrații sunt niște elemente chimice care se găsesc în mod organic în pamant și în pânza freatică. Cu valori între zero și 2,5 mg/l. Atunci când nitrații depășesc 2,5mg/l înseamnă că zona a fost poluată. Acel exces de azot provine din îngrășaminte chimice, deșeuri sau fecale animale. E un circuit complet, iar singurul mod prin care zona poate rămâne nepoluată e fie dacă e extrem de izolată și nu ajunge nimeni prin preajmă, fie dacă este protejată de om.

Acum, nitrații aceștia proveniți dintr-o formă sau alta de poluare, se infiltrează în sol și pânza freatică și ajung în apa pe care noi o bem. Ce nu știam pană de curând e că nici măcar fierberea apei nu ajută, ci mai rău face. Deși elimină microbii, fierberea mărește cantitatea de nitrați din apă ! De când am aflat asta am încetat să-i mai fierb celui mic apa pentru lăptic, iar cel mare bea ceaiuri făcute cu apă plată.

Veți spune că sunt exagerată, dar hai să vedem ce se întamplă dacă ingerăm prea mulți nitrați. Ajungem la boli de stomac, intoxicații, probleme cu tiroida sau cancer. Nu imediat, ci după un timp. Și nici nu ne trece prin gând de unde ni se trag. Astea sunt lucruri care se știu, nu le spun eu pentru prima dată acum. Însă bebelușii au cel mai mult de suferit. Ei pot să și moară fiindcă nitrații se transformă în nitriți, în stomăcel, și blochează oxigenul din sânge. Astfel, sângele nu se mai oxigenează și ajung la asfixiere. Asta se întampla în special când li se dă apă din fântâni sau puțuri neverificate, e foarte grav.

  Revenind la ce avem pe piață, lucrurile nu stau grozav nici aici. Știu din surse sigure că există cel puțin 3 ape care depășesc limita maximă admisă de medici pentru copii (10mg/l).
Avem ape în comerț care ajung la 23mg de nitrați pe litru ! Bineînțeles, aproape nimeni nu scrie asta pe etichetă, deci eu ca mamică pot să beau sau să-i dau copilului orice apă, fară să știu că nu e ok, că e ca și cum i-aș da direct Cola.
  În afară de Bucovina, Aqua Carpatica și Dorna nu am mai văzut nicăieri trecuți pe etichetă nitrații. Cu alte cuvinte, în afară de cele 3 ape, oricare altă apă poate fi periculoasa pentru sănătate. Poate că nu e dar până nu văd trecut pe etichetă exact ce conține, nu ma interesează.

  De asta am votat propunerea asta de lege și încerc să îi lămuresc pe toți cei din jurul meu să o facă la rândul lor. Pentru că vreau, într-o lume deja ultra poluată și toxică, măcar pe copii să-i protejez și să le ofer un stil de viață sănătos.

Guest post scris de Anca Toma

Mă simt obligat să adaug faptul că printre comentariile articolului Legea apei = amenințarea concurenței ? se găsesc totuși păreri competente atât pro dar și contra legii apei.

4 thoughts on “De ce susțin eu Legea Apei

 1. Alex B says:

  Sa zicem notiuni generale si cam atat.
  Apa din fantani. Daca acestea sunt amplasate unde trebuie, zic eu ca este mult mai curata/naturala decat orice alta apa imbuteliata de pe piata de la noi. Este doar o parere personala, fara studii, fara teste ale vreunei ape de fantana de la tara, de la bunici sa zicem.

  Tu spui ca, cumperi doar Bucovina, Aqua Carpatica și Dorna sau mai bine zis ca doar acele ape care au trecut pe eticheta continutul de nitrati. Vad ca Dorna nu are trecut continutul de nitrati pe eticheta. Ok, bun, pentru ca iti arata cat contine si astfel poti alege ce apa sa bei sau sa o dai copiilor tai.
  Dar daca cifrele acelea de pe eticheta nu sunt de fapt reale?! Daca sunt trecute doar ca sa incurajeze consumatorul sa cumpere in continuare doar acea apa. (Exact ceea ce face si carpatica.) Da stiu o sa spui ca îi verifica si ca nu se poate trece asa ceva. Ei bine eu cred ca se poate, deoarece interesele sa masoara in bani, bani care te ajuta sa treci ce vrei tu pe o eticheta daca cunosti pe cine trebuie si cui trebuie sa îi dai.

  In decembrie sau noiembrie anul trecut au fost testate niste ape imbuteliate la PET si culmea, cei care au dat bani, nu au fost inclusi in acele teste. Deci se poate.
  Carpatica, cea pe care o dai copiilor tai nu a dat bani atunci sau poate au dat pentru rezultatul acesta. Iata ce fel de apa este.

  Calcică – conţinut de calciu peste 150 mg/L – Borsec (341 mg/L), Dorna (276 mg/L), Aqua Carpatica (250 mg/L), Biborţeni (203 mg/L), Tuşnad (201 mg/L), Poiana Negri (195 mg/L), Bilbor (152 mg/L). Acestea pot dăuna celor care au tendința de a face nisip sau pietre la rinichi.

  Dintre toate apele teste doar una a depasit nivelul de nitriti. Deci ? Care este sursa ta sigura? Care sunt apele alea 3 care depasesc?

  Iti propun sa faci un test. Cumpara cate o sticla de apa de jumtate de litru (toate tipurile care se comercializeazala noi in ro) mergi la un centru de testare particular (de stat in nici un caz), plateste sa iti testeze acele ape si vorbim dupa cu rezultatele in fata. Sigur nu or sa iti placa rezultatele de la nici o apa, nici macar carpatica.

  • Bogdan says:

   Soluția cea mai corectă ar fi testarea apelor, cum spune și Alex, însă asta presupune bani din buzunarul propriu, prin urmare mulți preferă să rămână la rezultatele testelor făcute de X și Y care au un grad de credibilitate necunoscut.

   De aceea sunt și eu suspicios în privința acestei legi a apei. În esență sunt de acord cu doamna Anca, îmi doresc ca apele îmbuteliate să fie cât mai curate, însă nu pot să nu iau în calcul faptul că Aqua Carpatica se folosește de această situație pentru a se promova.

 2. denisa says:

  promovare,nepromovare AVEM DREPTUL SA STIM CE BEM…la urma urmei pe noi ar trebuii sa ne intereseze ce bem nu ce sume le intra unora in buzunar,asta e treaba lor…eu una tind sa ma gandesc la sanatatea mea,e adevarat ca nici o apa pe care o cumparam nu e sanatoasa si nu se compara cu apa de la bunici din fantani,dar macar trebuie sa incercam sa bem/mancam cat mai sanatos…IAR IN LEGATURA CU TESTELE DE APA ESTE F ADEVARAT…NICI O APA PE CARE O CUMPARAM NU ESTE 100% SANATOASA ,ideea e ca apa isi pierde din calitate in timp de aceea fantanile arteziene sunt un adevarat „aur curat” apa aceea este pusa in sticla si bauta pana a 2 a zii…apa pe care o cumparam imbuteliata isi pierde f multe proprietati in timp,poate devenii chiar toxica …ganditi va ca ea este imbuteliata,depozitata,transportata la puncte de vanzare,pusa la rece ,apoi sta la cald…s.m.d, ea trecand prin f multe schimbari…+ ca sticlele de plastic ce sunt la fel de daunatoare…DE CE CREDETI CA PE VREMEA LU CEAUSESCU ERA CAM TOT IN STICLE DIN STICLA?TIND SA CRED CA ATUNCI ERAM MULT MAI DESTEPTI CA ACUM……INDOBITOCIREA IN MASA E LA PUTERE ..

 3. Cristi Mosora says:

  Asa ma distreaza naivii care isi inchipuie ca folosind apa imbuteliata le ofera copiilor o alternativa sanatoasa… http://www.lucrurigratis.com/2010/03/apa-plata-sau-de-la-robinet/

  Deasemenea, i-as recomanda Ancai sa se documenteze despre aceste aspecte:
  – cu ce frecventa se fac teste la apa imbuteliata vs cele la apa potabila de la robinet, dpdv legal?
  – care este pretul per litru al apei imbuteliate vs cel al apei de la robinet?

  In unele zone din Romania, apa de la robinet este INCA potabila. Si de 400 ori mai ieftina decat cea imbuteliata. Cumparati in continuare apa imbuteliata, si o sa va asigurati ca copii vostri nu o sa mai aiba acces la apa potabila de la robinet (cum se intampla deja in majoritatea tarilor „dezvoltate”, cu contributia oamenilor naivi care sunt chipurile interesati de sanatatea lor si a copiilor), ci doar la apa „moarta” cu preturi umflate umflate artificial.

  La cat mai multe deseuri, in numele sanatatii si a stilului de viata responsabil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *