Bă, trotuarul nu e al tău !

  Îi cunoașteți, cu siguranță i-ați întâlnit și nu o singură dată. Vorbesc despre Gigi respectiv Veta Bordură, acei oameni ce circulă pe trotuar cu mâinile distanțate de corp cel mai probabil din vina bagajului pe care îl poartă în față (canistra/burtoiu`) sau din vina talentelor ascunse care zac în dânșii. EL o dihanie de om, obligatoriu gras iar EA o tanti nearanjată care pare că misiunea ei e să f**ă frece meciul și să încurce circulația trotuarelor de cum se scoală din pat. Desigur generalizez căci această rasă de latus-tâmpitus deține o gamă largă de specimene unul mai diferit de celălalt.

  Mergând pe stradă (eu, om grăbit din fire) într-una din zilele trecute mă gândeam de câte ori trebuie să ezit trecerea prin una din părți mișcându-mă asemenea lui Michael Jackson deoarece stimații pietoni merg pe trotuar cu mâinile lățite în grupuri de câte doi,trei sau mai mulți, tăcuți sau gălăgioși,cu plase sau gesticulând ca și cum ar avea un ardei iute în cur partea dorsală, după cum am spus mai sus diversitatea nu se oprește aici.
Da e ok să-ți ceri scuze, să rogi persoana respectivă să te lase să treci (că de, plătim aceleași taxe de drum) dar într-un oraș aglomerat la ore de „vârf” când pietonii ies din școli și licee în turme organizate nu poți să-ți ceri scuze la fiecare metru. Nu că nu ar fi loc, Doamne ajută`, dacă altceva nu avem trotuare avem și sunt destul de late dar ăstora nici o autostradă nu le-ar ajunge.

Fac o paraneză (). Anul trecut, o întâmplare de care râd și acum împreună cu ai mei colegi. Coborând pe scările acoperite fiind grâbiți (să chiulim sau să ajungem la magazin și înapoi la oră) am dat de două individe care se tineau de vârful falangelor și mergeau parcă în ciuda… noastră și singura modalitate pentru a trece fără să deranjezi divele aparent deranjate de spiritul nostru de „Hai mă să ajungem și înapoi” era să sărim peste și cum nu ne permiteau… sandalele a trebuit să mă adresez direct divelor și a ieșit ceva de genul:

– Vă dați să trecem și noi ?
– Da ce, nu aveți loc ?
– Păi nu avem, că dacă aveam nu mă băgam în seamă cu tine…
– Țipete/istericale, din partea lor…
– Vouă vă trebuie DN1 ? (cu un ton mai ridicat)

[Desigur textul a fost rafinat,bibilit și aranjat]

Iar replica cu „DN1” dăinuie încă printre noi și se găsește mereu câte unul să o repete atunci când dăm de astfel de… să le spunem „negrăbiți(te)”.

  De ce ? avem impresia că atunci când suntem în mașină/căruță etc. fâșia aceea neagră despărțită de o dungă albă care câteodată se mai întrerupe (din lipsă de vospea cel mai probabil) este a noastră și putem să virăm,parcăm în lateral sau să ne oprin când ne mâncă în ceafă. Iar când suntem pe marginea fâșiei ca pieton,adept al pingelei și al piciorului frumos (Mersul pe jos face piciorul…) avem senzația că dreptul suprem ne aparține și că cei ce circulă concomitent cu noi ar trebui să se pună pe burtă,să se lipească de perete sau să se pitească pe marginea trotuarului ?

  Mai în glumă mai în serios acesta este adevărul, fie ele străzi lăturarnice sau principale, trotuare sau poteci oamenii sunt obișnuiți să circule cum îi trece nevoia fără a da atenție celor din jur. Nu am scris acest articol pentru a da o lecție de viață, pentru a vă învăța cum se merge pe trotuar (după cum spunea cineva în trecut pe twitter „Tu ești omul de la care izvorăște explicația ?”, deci nu) căci am greșit și eu cu siguranță, am fost și eu în postura de Gigi Bordură dar eu încerc să mă corectez, încerc să îi atenționez și pe cei ce încă sunt Gigei să nu mai facă asta. Nu putem vorbi de civilizație și nu știu cum ne așteptăm la rezultate și prestații dacă noi la lucrurile de bază, la a spune un „Sărut mâna” corect, a face ce te doare-n pene dar să nu deranjezi pe cel de lângă tine și alte mizilicuri suntem varză.
  Desigur nu toți sunt vizați, sunt persoane care dacă le urmărești îndeaproape observi că își calculează fiecare mișcare sau cel puțin încearcă să urmeze un traseu care să nu derajneze celălalte persoane prezente în acel moment în spațiul în care se deplasează respectivii.

  Acesta a fost un articol mai mult spontan scris din bucăți compuse pe drum fredonând Mărgineanu`, dar sper că cel puțin un om își va pune întrebarea „De ce ?” fac așa și nu cum trebuie.

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.