Acum că am absolvit școala generală respectiv liceul vreau să vă aduc în vedere 5 tipuri de profesori pe care i-am întâlnit de-a lungul acestei perioade.

Light profesorul

Este tipul de profesor întâlnit de mine în școala generală, cel care nu se respectă îndeajuns pe sine încât să inspire respect. Este delăsător și nu are atitudinea necesară pentru a școli o grupă de elevi. Cu alte cuvinte un profesor blocat în meserie care ajunge să-și trăiască viața robotic.

La ora lui e mereu gălăgie, îți permiți să absentezi și nu înveți mai nimic de la acesta nici chiar dacă ai vrea, din cauza gălăgiei din clasă. În general predă prost.

Profesorul șpăgar

Întâlnit de mine în școala generală, este profesorul care se înmoaie când apar „mici atenții”. De multe ori profesori care par din cale afară de corecți însă care își modifică darea de mână în privința notelor dacă tatăl tău muncește în domeniul construcțiilor și i-a zidit cândva o cameră la jumătate de preț.

Profesorul care predă prost și la care te duci la ore suplimentare unde îți dă un test, te pune să-l înveți pe de rost ca mai apoi să te asculte la clasă din acesta. E practic cumpărerea notei într-un proces ceva mai lung. Unul din motivele pentru care nu știu eu matematică.

Profesorul comunist

Întâlnit de mine atât în ciclul gimnazial cât și în cel liceal, este profesorul care nu s-a adaptat prea bine noului regim, fiind înfipt încă în perioada comunismului. Predă prost, nu rotunjește note și nu se identifică cu expresia „nu-mi stric eu vara pentru corigențe”. Aș spune că e probabil cel mai corect tip de profesor în ceea ce privește notele însă ceea ce mă impiedică sunt doi profesori care mi-au predat:

– Unul întâlnit în timpul școlii generale la care nota maximă era 7 deoarece 8, 9 și 10 sunt pentru profesor, spunea el. Care ne aducea mereu aminte de perioada comunismului în care acesta punea elevii care au greșit să stea la geam cu carnetul de note deschis și să strige „Sunt prost cu diplomă !”.

– Celălalt întâlnit în liceu avea aceeași concepție despre notarea elevilor și preda atât de prost încât a trebuit să recitesc în clasa a XII-a toată materia predată de acesta deoarece nu rămăsesem cu nimic.

Profesorul frustrat

E profesorul care fie are probleme în familie, fie e dominat/veriga slabă din cuplu, fie trece prin așa zisa „criză a vârstelor”, fie trece prin schimbări bruște ale fizicului… oricare ar fi motivul (și sunt multe) acesta ajunge să se descarce la clasă, ba chiar să adopte o atitudine irascibilă.

De cele mai multe ori profesorul care ajunge să scape ‘perle’ sau să jignească elevi. Și tot odată (alături de profesorul zelos) cel mai expus la scandaluri.

Profesorul zelos

Acel profesor pentru care venitul la școală e o paradă, elevul e un pion iar ceilalți profesori reprezintă un etalon. E greu să ajungi la un acord și de multe ori vorbește fără să gândească în prealabil astfel ajunge să jignească asemeni profesorului frustrat, prin urmare ajunge ținta scandalurilor.

Update:

Profesorul nepăsător

Mai are foarte puțin timp până la pensie iar asta se observă prin prisma deficitului său de atenție și a nepăsării față de elevi. Predă robotic și e unul dintre profesorii la care poți copia.

Profesorul afemeiat

De la un comentator: Probabil are tulburări de personalitate, se reîntoarce la școala/liceu pentru că e un loc de muncă sigur care în plus îi dă șansa de a fi ‘superior’ elevilor care seamănă cu cei care își băteau joc de el în timpul școlii/liceului sau care nu-i acordau suficientă atenție. Mângâie fetele cu fiecare ocazie iar zâmbetele lor se pot transforma ușor în puncte în plus la notă.

Aceste observații le faci la începutul liceului. La sfârșit, îți dai seama că cel mai trist este faptul că ți-a provocat o repulsie non-necesară față de o materie doar prin simplul fapt că nu știe să se manifeste față de sexul opus. Dar altfel, e un tip simpatic care ar trebui să lucreze oriunde altundeva decât în școli.

Am dat aceste exemple bazându-mă pe experiența proprie, și nici nu vă imaginați de când vreau să scriu articolul acesta (vă dați seama că dacă îl scriam în timpul școlii exista riscul ca notele mele să o ia la vale). În mintea mea articolul ar fi fost mult mai detaliat însă consider că e de ajuns ca profesorii vizați să se simtă cu musca pe căciulă iar următoarele generații să fie tratate în mod diferit (asta în cazul profesorilor care nu au ieșit la pensie).

Cu toate acestea vreau să menționez că am întâlnit și profesori buni care predau bine și cărora le sunt dator pentru ceea ce sunt în ziua de astăzi. Le-am mulțumit și am să le mulțumesc toată viața fiindcă au predat cu pasiune, nu au făcut diferențe și ne-au ajutat împotriva faptului că salariul pe care îl primesc nu este unul tocmai motivant. Mai ales când tragem linie și realizăm că avem de patru ori mai multe biserici decât școli și că biserica are un profit mai mare decât McDonald’s, însă acesta este alt subiect.

După cum vă spuneam acestea sunt tipurile de profesori întâlniți de mine, vă invit să contribuiți la această listă, prin intermediul comentarilor, cu tipuri de profesori pe care i-ați întâlnit voi.

10 thoughts on “Să vorbim despre profesori

 1. Emil Calinescu says:

  Pai tu te contrazici. Zici ca ai intalnit si profesori buni, dar categoriile sunt exclusiv negative. EU zic sa faci un articol si cu profesorii buni, ca nici aia nu-s toti la fel.

  Sa incerc eu:

  – profesorul de gasca – acel tip de 26-40 de ani, foarte apropiat de varsta ta, de preferat la obiecte nu tari, cu care ramai in relatii bune si dupa terminarea liceului/scolii/facultatii si cu care poti discuta cu totul altceva;

  – profesorul de moda veche (dar nu comunist) – preda materia dupa cum a invatat, iti da 10 daca meriti iar 5-ul ti-l da totusi usor;

  – profesorul la care poti copia usor …

  🙂 Iti las tie restul categoriilor 🙂

  • Bogdan says:

   Nu mă contrazic, am descris doar tipurile de profesori care nu mi-au plăcut în speranța că vreounul dintre ei va auzi și se va corecta. În caz contrar… m-am descărcat.

   Sunt de acord cu tipurile de profesori buni pe care le-ai dat. Sunt și din aceștia mulți și aș putea adăuga aici „Profesorul excursionist”, acel profesor care organizează mai toate excursiile și care știe să se facă plăcut astfel încât nu e nevoie să strige la tine atunci când te aflii în deplasare pentru a-l asculta :-).

 2. Dragos Geornoiu says:

  Aveam si eu un profesor mai comunist, dar nota maxima la el era 8. Nota 9 era a profesorului si 10 a lui dumnezeu pentru ca „doar El poate atinge perfectiunea”… Era si de relegiei :))

 3. e says:

  Profesorul afemeiat : probabil cel care are tulburari de personalitate, se reintoarce la scoala(in liceu) pentru ca e un loc de munca sigur care in plus ii da sansa de a fi deasupra acelora care isi bateau joc de el in liceu sau care nu-i acordau suficienta atentie. De aceea, mangaie fetele oridecateori acestea il abordeaza si aceasta „sensibilitate” creste notelele elevelor sale in functie de cate de bune sunt acestea.
  Aceste observatii le faci la inceputul liceului. La sfarsit, iti dai seama ca cel mai trist este faptul ca ti-a provocat o repulsie non-necesara fata de o materie doar prin simplul fapt ca nu stie sa se manifeste fata de oamenii apartinand sexului opus decat astfel. Dar altfel, e un tip simpatic – care ar trebui sa lucreze oriunde altundeva decat in scoli.

  PS : (pentru cei mai tineri) nu va lasati intimidati de aceste categorii de profesori. Vizualizati-va visul atunci cand dati de ei. Ambitia de a reusi inhiba si uneori distruge chiar germenii.

  • Bogdan says:

   Nu sunt un elev de 10 și nici nu am spus că un profesor care nu-mi dă mie nota 10 nu e bun. Există șansa să nimerești un profesor șuchiat care să nu-ți dea mai mult de 7 la materia care îți place, la care tu știi că ești de cel puțin 8.

   E drept că media din timpul liceului nu mai contează la admitere astfel că mulți o neglijează însă atunci când am început eu liceul media de admitere era compusă din media de BAC și media generală din ultimii patru ani.

   În plus, de ce s-a creat sistemul de notare până la 10 dacă unii profesori își permit să noteze cu note până la 7 ? Ce logică are ?

   PS: Iar expresia „10 e nota lui Dumnezeu” mă exasperează și am o părere foarte proastă despre profesorii care o folosesc.

 4. Emil Calinescu says:

  Am vrut sa fiu gica contra, nu te contrazic, e cum zici tu.

  Insa atunci cand vrei sa faci o tipologie 100% corecta a profilor, o faci si in sens pozitiv, si in sens negativ. Din articolul initial se inteleg ca doar profii aia exista . Si tu ai recunoscut singur ca nu e asa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *