„Vreau să-mi fac blog”

Înainte de toate aș dori să fac o paranteză: Să ajutăm blogosfera mureșeană să crească spunea Mircea nu de mult, și tot el îmi dădea peste degete atunci când corectam câte un puțoi cu experiență cox fiindcă încerca să dea sfaturi despre SEO. „Să-i lăsăm să experimenteze” mi se sufla în cască, iar acum întrebarea firească e… Cum să-i ajut dacă nu prin a le da sfaturi ? (și hai sa lăsăm deoparte faptul că eu o spun mai dur, acesta nu este un argument pentru a nu te corecta); am închis paranteza.

  „Vreau să-mi fac blog„, aceasta este premisa de la care pornim, o analizăm și lămurim de ce și cum.

 • În analiza pe care aș dori să o faceți primul lucru este să lămuriți de ce doriți să scrieți pe un blog și să treceți în revistă. Un posibil punct de reper în depistarea motivelor pentru care doriți să vă creați un blog ar putea fi explicația mea cu privire la faptul că scriu pe acest blog de aproape doi ani.
 • După ce aveți un plan, căci toți avem unul, putem trece la etapa următoare. Defapt răspunsul la această întrebare m-a motivat să scriu acest articol.

    Există multe platforme de blogging atât străine cât și românești: WordPress, Blogger, Haipa, Blogway ș.a.m.d. dar majoritatea sunt scumpe iar în cazul celor gratuite cu timpul vă veți lovi de diferite limitări.

    Vă recomand să faceți un efort financiar și să vă achiziționați un domeniu propriu și un pachet de hosting (în jur de 90 RON costă toată afacerea cu hosting și domeniu .com/.info). După ce ați făcut asta puteți instala wordpress-ul (am realizat un tutorial video pentru asta), îl configurați, adăugați plugin-uri și o temă. Dacă nu vă descurcați la vreunul dintre pași vă invit în pagina de contact, trimiteți-mi un mail iar eu vă voi oferi tot suportul tehnic necesar în funcție de timpul liber de care dispun.

  Nu vă rămâne decât să scrieți căci conținutul unic este stâlpul unui blog. Și nu că aș avea eu cine știe ce experiență în blogging dar ar trebui să vi se ridice anumite semne de întrebare atunci când spun că articolele despre SEO și SEM scrise de bloggeri apăruți recent nu se citesc, să vă gândiți la viteza de încărcare a blogului fiindcă nu-mi bat gura degeaba cu ea (Google mă susține), să citiți review-urile făcute de mine și încet, cu cap, să adaptați ceea ce considerați necesar blogului vostru. Să vă gândiți de două ori înainte să umpleți un sidebar sau un footer cu bannere…

asa NU!

… fiindcă nu am scris degeaba articolul despre aranjarea elementelor din sidebar.

  Poate că vorbesc baloane, poate că nu, voi nu trebuie decât să culegeți informația oferită atât de mine cât și de ceilalți bloggeri români, să o selectați și să o folosiți corespunzător. Iar în încheiere îmi voi permite să vă mai ofer un link spre categoria Online de pe blogul meu, practic sunt atâtea articole acolo despre cum și de ce să-ți faci un blog încât sunt convins că acest articol este scris în van.

PS: No mureșenilor, ați înțeles de ce nu am vrut să iau partea la leapșa lu’ Leneveală !? Fiindcă tot ce are nevoie o persoană pentru a-și începe un blog există deja scris atât pe blogul meu cât și pe alte mii de bloguri românești. Am făcut-o și pe asta, am scris un articol în care am dat calea spre articole mai vechi iar dacă nici acum nu vă faceți bloguri eu m-am absolvit de orice vină :-).

Etichete: ,

13 comentarii

 1. No’ mio plăcut articolul acesta. Acesta e un început pe care-l recomand și eu tuturor care vor să intre în blogosferă, dar întrebarea mea este: O să scrii și căteva sfaturi cum să întreții un blog și cum să-l promovezi? Că acum de început l-am început.

  1. Am să scriu însă trebuie să găsesc un exemplu competent din experiența mea, nu vreau să dau sfaturi bazate pe ficțiuni și auzite ci doar pe ceea ce am experimentat deja.

 2. Vaaaaai, dar ce rau ma simt in postul asta. Lasand gluma la o parte, merci de ajutorul pe care mi-l acorzi, sunt pisaloaga si tu esti lenes, dar ce bine ne intelegem. Scap de bac si promit ca ma apuc sa invat sa fac singura.

  1. Pisăloagă ești ce-i drept însă eu nu pot răspunde la apelurile tale mai repede din cauza comunicării „defectuoase” pe care o avem pe messenger și datorită faptului că eu încă am școală :-).

  1. Nimeni nu s-a născut învătat iar dacă cineva își dorește un blog îndeajuns de mult poate face efortul de a citi câteva articole sau de a urmări câteva ghiduri video în lb. română pentru a-și face un blog :-D. Voință să fie.

 3. La cate intrebari am primit despre cum mi-am facut blogul, ar fi trebuit sa vin inainte cu idea de un tutorial, dar oricum de acum ii trimit la tine. Bravo. 🙂
  Mai trebuie un tutorial de explicare partea cu temele si pluginurile.
  Eu recomand direct instalare wordpress, e cel mai bun pe partea de adaugare continut, administrare, editare, manipulare etc. Dar pentru inceput e bun si un blogspot. Nu am folosit niciodata platforme deja instalate pentru ca sunt cam limitate, iar wordpress e mai elastic. Am preferat sa folosesc un host gratis si sa-mi instalez eu wp si sa ma joc cu el.

  1. Da, asemeni ție și eu recomand wordpress-ul instalat pe un hosting și legat la un domeniu. Domeniul propriu are avantajele lui și am să vorbesc într-un viitor articol despre asta :-D.

   Voi scrie și despre plugin-uri însă cu privire la teme… nu pot face un tutorial fiindcă să faci o temă wordpress presupune să ai la bază multe cunoștințe. Dar poți căuta printre vechile mele articole și vei găsi diferite trick-uri pentru a modifica o temă, gen „Cum adaugi Mențiuni pe Twitter” ș.a.m.d.

 4. Adauga si winblog.ro in lista de platforme de gazduire. E gratuit, e romanesc si ofera multe chestii cool cum ar fi domenii multiple, teme, concursuri si premii.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.