Se vorbește despre „moartea calculatorului”, așa cum îl știm noi, de ani de zile. Culmea însă, nu a murit. Da, trendul achizițiilor de desktop-uri este descendent și e normal, din mai multe motive:

  • Multe dintre activitățile pe care acum câțiva ani le făceam pe calculatoare, le facem acum pe device-uri mult mai apropiate nouă, pe gadget-uri la care avem acces mai rapid (telefoane, tablete, ceasuri inteligente etc). În sensul acesta, sunt sigur că zona de mobile va câștigă și mai mult teren în 2018, căutările și „task-urile ușoare” fiind executate pe „computerul din buzunar”, după cum au punctat și alții.
  • Tehnologia la care avem acces și varietatea de produse din această zona a crescut foarte mult – astfel că alte gadget- uri iau locuri fruntașe pe listele de cumpărături, consumând bugete altă dată dedicate PC-urilor.
  • Datorită arhitecturii / construcției, calculatoarele sunt mai ușor de întreținut, de curățat, upgradat și optimizat pentru folosire mai îndelungată. Dacă vreți – comparația dintre mașinile vechi făcute să reziste și mașinile noi, expuse mai multor tipuri de probleme – se potrivește aici. Deci achizițiile în această zona, a unor sisteme complete, se fac mai rar.

În speță, eu am un i2500K, 16GB ram, 2x SSD în ride 0 și GPU de 2GB cu 256 biți lățime de bandă, achiziționat în 2012. Pe partea video simt o oarecare lipsă, având nevoie de mai multă memorie, însă cu un nou cooler nou și puțin overclock (procesorul e deblocat) pot să-l mai țin liniștit un an sau doi pentru gaming și editare foto / video de câteva ori pe an. Pentru restul activităților am un Macbook din 2015.

interior calculator

“Moartea calculatorului” se va traduce în următorii ani prin îngustarea segmentului acestui tip de tehnologie, deci prin nișare. Va rămâne o tehnologie dedicată celor care au nevoie de multă putere de calcul, iar bugetele care mergeau către o tehnologie prea scumpă, pe care marea majoritate nu o folosea la potențialul maxim, se vor segmenta și ele și vor merge către tehnologii aferente (gadget-uri diferite) care servesc cât mai specific unui scop.

Nu cred într-o moarte efectivă a calculatorului, în dispariția consumului de desktop-uri. Publicul pasionat de păcănele sau jocuri clasice – de contactul cu o tastatură sau un mouse, dar și producătorii aflați în cursa a cât mai multor GHz sau GB, par să-mi dea dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *