Zău, când ați condus prima dată?

Eu destul de târziu, aveam vreo 13 – 14 – 15 ani, tatăl meu lucra pe o Dacia papuc rodată bine. Toată isprava s-a întâmplat undeva într-un sat lângă Sighișoara, în mare parte în linie dreaptă. N-am condus nici un kilometru și tatăl meu mi-a zis “gata, dacă vrei să conduci, mai aștepți puțin, înveti și faci școala de șoferi”.


Bine, am mai avut eu niște tentative, când eram mai mic, cu doi prieteni de-ai mei, Victor și încă unul – nu-mi mai amintesc cine. Tatăl meu avea la vremea aceea o Dacia Break albă, o parca pe o stradă înfundată de lânga casă. Strada respectivă era ușor în pantă, dar nu avea mai mult de 2 – 300 de metri. Când tatăl meu era la muncă, împreună cu Victor și celălalt băiat, împingeam mașina până sus, ne suiam în mașină și “conduceam” până la baza pantei, ca mai apoi să repetăm procedeul. Vă dați seama cât de înverșunați eram dacă hămăleam la mașina aceea doar pentru câteva secunde de “șofat”.

Exchibițiile noastre s-au terminat rapid, un vecin i-a spus tatălui meu că tot mutăm mașina.


Venind de la un fost instructor auto, care la momentul respectiv lucra opt ore pe zi – cea mai mare parte în mașină, mă gândesc că, poate, nu l-a considerat ca fiind cine știe ce favor. Pentru mine însă, un puști la vremea aceea, a însemnat mult să pot experimenta senzația respectivă.

Înainte de aceasta, cea mai apropiată experiență de șofat cred că o ofereau, o dată la un an sau mai mult, mașinuțele acelea electrice din târguri. Acum copiii experimentează șofatul – la un nivel mai mic, desigur – de la vârste mult mai fragede, în mașinuțe cu licență, care pornesc de la prețuri decente, dar pot ajunge și până la valoarea daciei despre care va povesteam mai sus.

4 thoughts on “Voi când ați condus, sincer, prima dată?

  1. Leo says:

    Pe la 15-16 ani m-a dus tata să merg cu mașina. Îmi murea motorul de îl apucau dracii… Deeh… la Dacie e mai greu cu echilibrul dintre ambreiaj și accelerație… După ce mi-am luat carnetul, am mai avut mașina aia 3 ani. Nu cred că o să mai iubesc o mașină ca pe aia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *