A trecut mai bine de o lună de când mi-am luat MacBook Pro (13 inch, 2015) și tot atâta timp de când experimentez sistemul de operare al celor de la Apple. Voi încerca prin acest articol să punctez diferențele majore dintre Windows și OS X (din punct de vedere al unui fan Windows), dar și plusurile și minusurile obiectului de muncă.
Nu intru în detalii despre specificații – pe care le găsiți aici, menționez doar că eu am versiunea de 256GB.
Puteți urmări oferte MacBook Pro, însă din experiența mea acestea sunt destul de rare și extrem de mici. Cele mai bune oferte le-am văzut la MacBook Air, care a beneficiat curând de reduceri de preț de până la 1000 de lei. Acesta este însă dintr-o altă categorie, dedicată mai mult browsing-ului. Un fel de tabletă cu tastatură și cu baterie generoasă.
OS X comparativ cu Windows
Ce m-a deranjat:
- Pentru că OS X nu știe, am instalat HyperDock pentru a face preview la aplicații când țin cursorul peste ele sau pentru a putea redimensiona sau intra în fullscreen trângând de partea superioară a aplicației până la marginea ecranului – exact ca funcția snap din Windows.
- A trebuit să instalez layout-ul de pe internet pentru a putea folosi Romanian Programmers.
- Mi-a luat puțin să mă obișnuiesc cu diacriticele pe testatură din cauza CMD-ului (butonul care înlocuiește CTRL din Windows).
- Nu există CUT în meniul de click dreapta pe fișier / folder; În cazul textului merge cu CMD + X.
- Nu există tasta DELETE, poți șterge fișierele cu CMD + BACKSPACE sau trăgându-le la coșul de gunoi.
- Mi-a luat puțin până m-am obșnuit cu click dreapta, care în OS X se face apăsând concomitent cu două degete.
- E oarecum enervat că pentru orice install din App Store trebuie să introduci parola și să autorizezi procesul.
- Moușii nu sunt văzuți mereu corect. Unul dintre cele testate de mine a fost văzut ca tastatură. Scroll-ul la moușii care nu sunt Apple se face invers decât pe Windows, asta fiindcă e văzut ca zonă touch.
Ce mi-a plăcut:
- La început mi s-a părut ciudat să am click doar la press to click. Deși se poate seta click la touch, am realizat că e mai utilă prima variantă, că nu mai dau click-uri din greșeală când folosesc touchpad-ul.
- Am reușit să blochez QuickTime Player-ul – din nu știu ce motiv – dar mi-a plăcut că sistemul și celelalte aplicații rulau perfect, fără să fie afectate de aplicația care a dat crash.
- Mi-a plăcut faptul că e criptat pe adresa mea de mail, că pot să-l găsesc de la distanță și că garanția nu e pe numele celui care l-a cumpărat, ci pe numele celui care îl activează.
- La început mi s-a părut pe sub mâna faptul că aplicațiile nu se închid de tot când apeși X, ci doar dacă le închizi din meniul de sus sau dacă apeși combinația de taste CMD + Q. Acum mă surprind încercând să închid aplicațiile și pe Windows din combinația de taste.
- Se profită la maxim de spațiul de pe ecran transformând bara de activități în bara de meniu a programului folosit:
- Sistemul de operare pare construit la fel ca cel al unei tablete și este extrem de fluid. Cu mai puține mățăraie și cu meniuri mai sărăcăcioase în opțiuni. Acesta nu este însă un lucru rău, având în vedere că multe funcții de pe Windows Pro sau Ultimate nu sunt folosite de userul de rând, de exemplu.
- Swipe-ul prin aplicații cu ajutorul gesturilor (3 degete) e extrem de util. Nu mai trebuie să stai să cauți aplicația prin bara de activități când ai multe ferestre deschise.
MacBook Pro 13″ 2015 vs. Alte laptop-uri
Ce nu îmi place:
- Cooler-ele pornesc târziu, când laptop-ul e deja fierbinte. Nu face throtelling, dar mi-ar fi plăcut – chiar și în detrimentul silențiozității – să pornească ceva mai devreme, m-aș simți eu mai safe. Pentru asta folosesc smcFanControl, care îmi permite să urc numărul de rotații al coolerelor atunci când lucrez ceva mai solicitant.
Ce îmi place:
- Atentia la detalii, modul de construcție, body-ul metalic si, per total, designul excelent. Human-centered design, după cum spune Norman, fost vice președinte al tehnologiei avansate la Apple.
Asus a mai avut un astfel de laptop, cu componente din seria ROG, dar a renunțat la serie. - Tastatura este una dintre cele mai bune pe care le-am folosit. Faptul că body-ul e metalic face să nu existe bending la tastatură, cursa de apăsare a butoanelor e perfectă, iar spațierea deși mi s-a părut mare la început – fiind obișnuit cu ceva tastaturi mai înghesuite – acum mi se pare numai bună.
- Are cel mai bun touchpad pe care l-am folosit vreodată. La început voiam să-mi iau și un Magic Mouse, dar acum stau și mă întreb dacă am la ce să-l folosesc. Cu ajutorul gesturilor navigația e mai ușoară și mai rapidă printre aplicații sau tab-uri, scroll-ul e foarte exact, iar experiența per total e foarte smooth.
Dacă selectezi ceva și ai ajuns la capătul touchpad-ului cu degetul, poți pune alt deget mai sus și poți continua selecția. - Bateria ține mult comparativ cu alte laptop-uri pe Windows testate. M-am uitat la două ore de video, cu 6 din 16 linii de luminozitate, cu WiFi oprit, având 12% baterie.
- Eu am versiunea cu Retina Display și vă spun, culorile sunt superbe, iar ecranul este extrem de clar.
De când am MacBook-ul l-am folosit în proporție de 80%, iar desktop-ul am ajuns să îl folosesc doar să mă joc sau când MacBook-ul e folosit de colega de apartament.
E scump? Da, însă nu sunt bani aruncați – plătești pentru tehnologie de ultimă oră și, per total, pentru experiența de utilizare. Sunt fan Windows și nu cred că aș putea trece de tot pe OS X – să schimb desktop-ul – însă nu am găsit nici un alt laptop care să îmi îndeplinească dorințele la fel cum o face MacBook Pro.
Toate acele de mai sus sunt posibile si cu tuchpadul de la un laptop cu windows poate chiar mai bine decat pe Mac…. trebuie doar sa setezi corect tuchpadul… merge si Swipe-ul prin aplicații cu ajutorul gesturilor (3 degete) ba chiar sunt gesturi si cu 4 degete pe laptop cu windows,…. merge si clic dreapta cu doua degete la fel de bine pe un laptop cu windows… deci la pret mai mic si mai atractiv decat un Mac… doar fite si atat…
Salut,
Articolul este din 2015, acum sunt posibile, atunci nu erau.