Cazul furtului laptop-urilor de la MagiCAMP: de ce nu aveau backup, cloud, copii!?

hard disk

MagiCAMP este un ONG care organizează tabere pentru copiii grav bolnavi. Acesta este condus de fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

Sediul MagiCAMP a fost spart zilele trecute și au fost furate jumătate din laptopuri, hoții neatingându-se de banii aflați în locație.

Păgubiții se plâng acum pe Facebook.


Da, e oribil ce s-a întâmplat, dar întrebarea pe care nu o pune nimeni este:

Scuza e valabilă și face subiectul unei știri pentru că laptop-urile au fost furate. Același lucru s-ar fi întâmplat – ar fi pierdut datele – în cazul unei erori mai grave a sistemului de operare sau dacă ceda un hard disk. În cazul acesta ar mai fi ieșit în față să spună „am pierdut mare parte din munca fundației pentru că am fost ignoranți” ?

Cum e posibil să ai atât amar de date și să nu te temi că le pierzi?

Ok, fișierele media ocupă spațiu și durează să le muți / urci în cloud, dar contracte, tabele cu informații importante, documente… acestea sunt ușor de stocat și durează puțin să le faci un backup. Ba mai mult, Google Drive îți oferă 15GB stocare gratuită, Docs ca echivalent pentru Word și Sheets pentru Excel.


Prin 2010 am câștigat o excursie în Italia, unde am mers împreună cu mama. Înainte de asta am cheltuit toate economiile și tot ce am putut obține în plus pe o cameră video de buzunar, un Toshiba Camileo S20, pentru a surprinde momentele din excursie. Am făcut o gramadă de video-uri și fotografii, pentru mama era prima dată când vizita o altă țară.

Am descărcat totul pe laptop, am publicat un articol pe blog cu o selecție de imagini (majoritatea cu obiective turistice și chestii care m-au atras) și am formatat cardul camerei. Problemă cu Windows, pierdut 90% din fotografiile și video-urile realizate. Am rămas doar cu ce uploadasem în Google Photos și cu ce publicasem pe blog.

Următoarea achiziție a fost un HDD extern de 1TB care face backup la tot, din oră în oră, pe calculator. Pe laptop, telefon și pe PC am instalat Dropbox și Google Drive.

Când am lucrat la licență și disertație aveam fișierele principale în Dropbox și salvam după fiecare paragraf.


La muncă facem backup lunar, pe server local, ca procedură. Fișierele finale nu rămân doar pe calculator și pe mail-uri, ci și pe platforma de project management.

Nu-i simplu, nici eu n-am timp de așa ceva, dar să vedeți ce bune au fost backup-urile când a crăpat Namebox.

Cine s-a fript cu supă, suflă şi în iaurt!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *